Jumlah hari semenjak PKP dilaksanakan

HARI

PKP bermula pada: 18 Mac, 2020

PKP dijangka tamat dalam

HARI

PKP dijangka ditamatkan pada 9 Jun, 2020

Ikuti liputan COVID‑19 kami di sini

Pepijat di Facetime benarkan orang lain mendengar walaupun belum jawab panggilan

Satu pepijat yang amat serius telah ditemui di dalam aplikasi Apple FaceTime, di mana ia membenarkan pengguna yang membuat panggilan untuk mendengar pihak yang dipanggil, walaupun panggilan belum diangkat. Malah, ada masanya video juga boleh dilihat, tanpa panggilan dijawab.

Perkara ini telah disahkan oleh beberapa laman web seperti The Guardian dan 9to5Mac. Kerana itu, kami sendiri mencubanya dan ternyata, IA BENAR-BENAR BERLAKU.

Apa yang terjadi pada pepijat ini ialah, ia mengaktifkan mikrofon semasa telefon berdering. Jika penerima panggilan menekan butang kuasa di sisi iPhone (satu cara untuk mengabaikan panggilan), penerima panggilan sebenarnya akan mula menghantar video kepada pemanggil.

Menurut The Guardian, Apple masih belum memberi sebarang maklum balas tentang persoalan mereka mengenai maslah pepijat ini. Tetapi Apple telah memaklumkan kepada Reuters, mereka telah mengetahui tentang pepijat ini sejak minggu lepas dan satu kemaskini akan dilepaskan pada minggu ini untuk membaikinya.

Sebagai penyelesaian jangka pendek, pengguna Apple disyorkan untuk mematikan fungsi FaceTime menerusi Settings.

[Sumber: The Guardian]

BACA  15 unit Oppo Reno3 akan diberikan percuma semasa pelancarannya