Meizu Zero telefon wayarles sifar lubang

Semalam kami melaporkan tentang Vivo Apex 2019, telefon yang tidak memiliki butang dan sebarang lubang port. Tetapi sehari sebelumnya, Meizu telah terlebih dahulu memperkenalkan Meizu Zero, telefon tanpa lubang pertama di dunia.

Meizu Zero juga tidak memiliki sebarang butang fizikal, tiada jeriji speaker dan tiada port USB untuk mengecas. Butang kuasa dan bunyi di sisi, mempergunakan butang kapasitif untuk berfungsi.

Bagi menghasilkan bunyi, Meizu Zero menggunakan transducer piezoelectric yang terletak di bawah skrin, bagi mengeluarkan bunyi dari paparan. Tidak perlu jeriji speaker khas.

Berbeza dengan Vivo Apex 2019 yang memiliki sambungan magnetik, Meizu Zero menggunakan pengecas wayarles untuk menambah kuasa bateri. Untuk ini, Meizu mencipta pengecas wayarles pantas 18W. Penghantaran data pula hanya boleh dibuat menerusi WiFi atau Bluetooth.

Menambah keunikannya ialah ketiadaan slot SIM. Meizu Zero hanya menggunakan eSIM untuk mengaktifkan rangkaian. Ia juga kalis air dengan pengiktirafan IP68.

Skrin Meizu Zero berukuran 5.99-inci dari jenis AMOLED, dan ia memiliki pengimbas capjari di dalam skrin. Tiada takuk di skrin menjadikan bingkainya agak tebal di dahi dan dagu skrin.

Kamera di belakang menggunakan lensa 20MP+12MP, manakala kamera hadapan 20MP.

Kuasa dalaman Meizu Zero digerakkan oleh cip Snapdragon 845, sedikit ketinggalan memandangkan cip Snapdragon 855 akan mula digunakan tahun ini. Tiada info tentang RAM, storan dan kapasiti baterinya diberikan.

Badan Meizu Zero diperbuat dari seramik unibodi. Ia akan datang dalam dua warna, hitam dan putih.

Meizu mungkin akan mempamerkan telefon pintar ini di pameran MWC 2019 di Barcelona bulan hadapan. Harapnya kita akan mendapat lebih maklumat di sana nanti.

BACA  Pengganti Mi A2 akan datang dengan Snapdagon 730G berkuasa Elite Gaming

[Sumber: GSMarena, Meizu]