fbpx

Lebih banyak Masjid akan dilengkapi Mesin ATM Beras dwi-fungsi

Mesin ATM Beras untuk asnaf, pertama kali diperkenalkan di Masjid Al-Akram, Kg Datuk Keramat Kuala Lumpur. Mesin ini dijangka akan diperluaskan lagi ke 85 masjid di Wilayah Persekutuan, disediakan oleh Jabatan Agama Islam Wilayah Persekutuan (JAWI).

Ia disediakan khusus bagi membantu 23,000 asnaf yang berdaftar dengan JAWI untuk menerima beras secara percuma. Asnaf yang layak, akan menerima kad pintar mesin berkenaan di mana ia membolehkan mereka menerima dua kilogram beras seminggu secara percuma.

Mesin ATM berharga RM19,000 itu adalah kiosk pertama dalam negara dan mempunyai dua fungsi, iaitu mengeluarkan beras mengikut kuantiti diperlukan serta mempunyai tabung derma bagi mereka yang ingin menyumbang wang untuk tujuan isian semula.

Pengarah JAWI, Mohd Ajib Ismail berkata, JAWI sentiasa bersedia dengan cadangan dan pandangan dari semua pihak, agar dapat mencipta inovasi baharu yang boleh menunjukkan bahawa masjid adalah pusat sehenti, yang boleh memberikan perkhidmatan selagi tidak bertentangan dengan syarak.

JAWI turut mengalu-alukan sumbangan daripada badan-badan korporat untuk menjadi rakan strategik bagi bersama-sama memberi bantuan kepada mereka yang memerlukan.

[Sumber: Awani]

BACA  Hari Servis Huawei kembali dengan tawaran kupon RM100 percuma