fbpx

Portal MySalam dibuka untuk khidmat pendaftaran dan tuntutan

MySalam adalah inisiatif Kerajaan Malaysia yang bertujuan menyediakan perlindungan kesihatan takaful percuma kepada 3.69 juta golongan berpendapatan rendah (B40) yang juga penerima Bantuan Sara Hidup (BSH) berumur antara 18 hingga 55 tahun, serta pasangan mereka. Ia direalisasikan dengan kerjasama syarikat insurans, Great Eastern Holdings yang telah menyumbang caruman dana permulaan sebanyak RM2 bilion ke dalam dana amanah mySalam.

Skim ini telah dilancarkan bulan lepas, tetapi kini laman rasminya telah dibuka untuk membolehkan rakyat Malaysia yang layak untuk mendaftar dan membuat tuntutan.

Tuntutan boleh dibuat bermula dari 1 Mac 2019 menerusi laman web www.mysalam.com.my yang baru sahaja dilancarkan semalam. Pemohon yang layak, boleh menghantar tuntutan menerusi portal MySalam dan ia haruslah disertakan dengan dokumen berkaitan yang disahkan oleh doktor di Hospital Kerajaan.

Skim ini melindungi pengguna dari 36 jenis penyakit kritikal seperti kanser, penyakit jantung, distrofi otot, Alzheimer, dan lain-lain dengan pembayaran sebanyak RM8,000 satu kali / sekaligus sekiranya mereka disahkan menghidap penyakit tersebut.

Selain itu, skim mySalam juga menyediakan bayaran penggantian pendapatan sebanyak RM50 sehari untuk tempoh maksimum 14 hari, atau RM700 setahun, kepada mereka yang menerima rawatan di mana-mana hospital kerajaan.

Buat masa ini, skim ini tidak melindungi pesakit yang mendapatkan rawatan di Hospital Persendirian jadi sila ambil maklum tentang perkara ini.

BACA  Digi perkenal pelan perayauan data yang lebih lama dan murah