3 Fungsi Besar Yang Diperkenal Dalam Kemas Kini Telegram 5.5

Pesaing terbesar WhatsApp adalah Telegram. Sungguhpun WhatsApp dikhabar miliki penyulitan hujung-ke-hujung daripada segi privacy, polisi Telegram tetnang privacy jauh lebih mantap kerana tiada maklumat yang disimpan dalam telefon pengguna sebaliknya di awan secara block chain.

Dalam kemas kini versi 5.5 Telegram, mereka memperkenalkan sejumlah fungsi baru dan ini adalah 3 fungsi besar yang anda perlu tahu.

1. Tarik Balik Mesej Tanpa Had

Tarik balik segalanya. Telegram kini adalah satu-satunya platform permesejan yang membolehkan anda menarik balik segala perbualan tanpa had masa. Sebelum ini, anda hanya boleh menarik balik utusan yang berusia kurang daripada 48 jam.

Sekiranya anda tidak melakukan salinan pendua secara manual, memang tiada cara untuk anda ataupun orang diseblah sana untuk membuktikan sesuatu mesej yang anda terima ataupun hantar itu wujud.

2. Hantar Mesej Layang

Untuk meningkatkan kerahsiaan ke tahap yang lebih tinggi, anda boleh menyekat siapa yang boleh forward-kan mesej anda. Sekiranya mesej anda di-forward-kan juga, penerima tidak boleh mencari punca mesej itu.

Untuk mengaktifkan fungsi itu, anda boleh pergi ke Setting > Privacy and Security.

3. Carian Emoji, GIF, & Tetapan

Oleh sebab Telegram kini membesar menjadi platform yang kompleks, lelbagai tetapan boleh diubah. Maka, anda kini boleh mencari tetapan yang diingini dengan menaip kata kuncinya.

Selain itu, anda juga boleh mencari emoji dan GIF untuk menyemarakkan sesi berbual anda.

BACA  Hiburkan hari-hari si cilik dengan tontonan percuma Astro