Bokeh Penyebab Xperia XZ3 Tersungkur Dalam Ujian Kamera DxOMark

Sony bukanlah satu nama asing dalam industri pengimejan. Mereka adalah pembekal utama kepada sensor kamera untuk hampir semua telefon-telefon pintar zaman ini. Bahkan, mereka ada IMX586 beresolusi 48MP. Tapi lain ceritanya dengan kamera pada telefon keluaran mereka. Laporan ujian DxOMark yang baru diterbitkan untuk Sony Xperia XZ3 mencatatkan skor yang lebih rendah daripada Samsung Galaxy S6 edge tahun 2015.

Sony Xperia XZ3 diumumkan dalam tahun 2018

Mana silapnya?

Xperia XZ3 mencatatkan skor 79 untuk keseluruhan dan kategori foto dan video masing-masing mencatatkan skor 76 dan 85.

Pada segi foto, kesemuanya mencatatkan skor melebihi 50 kecuali pada bahagian artifacts, zoom, dan bokeh. Ia tidak menghairankan kerana XZ3 hanya hadir dengan satu kamera belakang. Berkemungkinan besar ketiadaan kamera sekunder menyumbang kepada skor kategori bokeh 25, terendah dalam telefon tahun 2018, tahun ia dilancarkan.

Apa yang peliknya, XZ3 sudahpun berusia 6 bulan pada hari ini dan mereka tidak pula menguji XZ2 Premium yang dilancarkan terlebih dahulu.

Flagship Sony 2019 diterajui oleh Xperia 1 yang diumumkan di MWC 2019 tempoh hari. Sungguhpun tidak diperkasa sensor 48MP, Sony memasukkan ciri-ciri sinematik khas untuk ahli seni yang ingin menggunakan kameranya untuk merakam video.