Axiata dan Telenor mahu bergabung operasi di Asia

Urusniaga saham dua syarikat gergasi telekomunikasi di Malaysia, Axiata Group Bhd and DiGi.Com Bhd dilaporkan digantung hari ini, menunggu pengumuman yang akan dikeluarkan petang ini. Menurut kenyataan yang dikeluarkan secara berasingan, kedua-dua syarikat menggantung urusniaga saham mereka hari ini sehingga pukul 5 petang.

Penggantungan saham ini menimbulkan khabar berkenaan penggabungan dua syarikat telekomunikasi ini. Menurut sumber The Edge Market, Axiata Group yang berpusat di Malaysia dan Telenor Group dari Norway yang memiliki 49% pegangan dalam Digi.com Bhd, sedang dalam perbincangan untuk menggabungkan operasi mereka di Asia.

Dengan gabungan ini, kedua-dua syarikat dapat mengukuhkan kedudukan sebagai peneraju serantau sambil meningkatkan skala ekonomi dan berkongsi beban pelaburan dan kos yang tinggi.

Axiata dan Telenor, kedua-duanya beroperasi di Malaysia dan Bangladesh. Axiata memiliki operasi di lebih banyak negara iaitu Kemboja, India, Nepal, Indonesia dan Sri Lanka. Manakala Telenor beroperasi di Myanmar, Pakistan dan Thailand.

Bagaimanapun, The Star melaporkan, AmInvestment Research menjangka Telenor akan memegang saham majoriti dalam penggabungan ini. Ini kerana Telenor memiliki EBITDA dan asas pendapatan yang lebih besar.

Presiden dan CEO Kumpulan Axiata, Tan Sri Jamaludin Ibrahim dijangka akan membuat pengumuman pada pukul 4 petang ini. Kita tunggu pengumuman selanjutnya kelak.

[Sumber: The Edge, The Star]