Jumlah hari semenjak PKP dilaksanakan

HARI

PKP bermula pada: 18 Mac, 2020

PKPP dijangka tamat dalam

HARI

PKPP dijangka ditamatkan pada 31 Dec, 2020

Ikuti liputan COVID‑19 kami di sini

Intel, Qualcomm & Broadcomm ikut jejak Google berhenti berurusan dengan Huawei

Selain perkhidmatan perisian Google, pengeluar cip dari Amerika Syarikat seperti Intel, Qualcomm, Broadcomm dan Xilinx akan berhenti menjual cip mereka kepada Huawei. Perkara ini dilaporkan oleh Bloomberg, memetik sumber dalaman mereka.

Langkah ini merupakan kesinambungan dari pengumuman yang mengejutkan dari Google , yang pertama menyatakan memberhentikan sebarang perniagaan bersama Huawei. Jurucakap Google memaklumkan kami, langkah ini diambil menuruti arahan kerajaan AS, selepas Presiden Donald Trump menandatangani arahan eksekutif minggu lepas atas alasan membantu China membuat intipan.

Arahan tersebut secara langsung melarang syarikat AS membuat sebarang bentuk urusniaga dengan syarikat gergasi dari China itu.

Intel merupakan pembekal cip utama untuk komputer pelayan Huawei. Manakala Qualcomm membekal cip pemproses dan modem untuk bahagian telefon pintar Huawei. Broadcomm dan Xilinx pula menyediakan komponen untuk perniagaan utama Huawei, rangkaian mudahalih.

Huawei baru-baru ini mengambil alih tempat Apple sebagai pengeluar telefon pintar nombor 2 di dunia. Larangan AS ini bukan sahaja memberi kesan kepada jualan telefon pintar, tetapi juga pemasangan rangkaian 5G di seluruh dunia.

Huawei Mangsa Keadaan

Eksekutif Huawei percaya, mereka menjadi mangsa dalam perang perdagangan antara AS dan China. Mereka juga yakin, hubungan ini akan pulih selepas kata sepakat perdagangan dicapai antara kedua negara.

Bagaimanapun, Huawei telah menjangka perkara ini akan berlaku. Huawei telah mengumpulkan sebanyak mungkin peralatan dan komponen sejak pertengahan tahun 2018, agar mencukupi untuk digunakan selama 3-bulan. Sambil itu, Huawei juga mmepercepatkan pembangunan produk mereka seperti cip, modem dan pemproses.

Bagaimanapun perkembangan terbaru ini mungkin menjangkau lebih panjang dari jangkaan Huawei. Lebih banyak syarikat AS mungkin akan membuat pengumuman sama tidak lama lagi.

BACA  Snapdragon 732G diumum dan POCO jadi yang pertama gunakannya

Sumber: Bloomberg