Jumlah hari semenjak PKP dilaksanakan

HARI

PKP bermula pada: 18 Mac, 2020

PKP dijangka tamat dalam

HARI

PKP dijangka ditamatkan pada 9 Jun, 2020

Ikuti liputan COVID‑19 kami di sini

Pengguna tidak perlu bimbang, Huawei akan terus beri kemaskini keselamatan & khidmat lepas jualan

Dalam kekecohan Amerika Syarikat mengenakan larangan mana-mana syarikat di AS berurusniaga dengan Huawei, Huawei dengan tenang bersedia berhadapan dengan tindakan tersebut. Bagi meyakinkan pengguna peranti nombor dua di dunia itu, Huawei telah mengeluarkan kenyataan rasmi.

Huawei menyatakan, mereka akan terus menyediakan kemaskini keselamatan untuk peranti Huawei dan Honor, serta sebarang perkhidmatan selepas jualan. Perkara ini termasuk sebarang telefon pintar dan tablet Android yang telah dijual atau masih dalam stok di seluruh dunia.

Tambah Huawei, mereka telah membuat sumbangan besar dalam pembangunan dan perkembangan Android di seluruh dunia. Sebagai salah satu rakan utama Android, Huawei telah bekerjasama rapat dalam membangunkan sistem operasi sumber terbuka tersebut, yang memberi manfaat kepada pengguna dan industri.

Huawei akan terus membangunkan ekosistem perisian yang mampan, dalam usaha untuk memberikan pengalaman terbaik kepada pengguna di seluruh dunia.

Huawei telah menjangka akan larangan ini dan telah bersiap sedia lebih awal mempersiapkan diri mereka dengan mencipta sendiri pelbagai komponen seperti cip pemproses, modem dan sistem operasi. Walaupun begitu, Huawei masih banyak bergantung kepada pengeluar lain terutama dari AS seperti Intel, Qualcomm dan Broadcomm.

Bagi peranti Android, pengguna tidak perlu risau kerana Huawei masih boleh menggunakan OS EMUI tanpa ikatan kepada perkhidmatan Google. Malah, Huawei mempunyai stor aplikasi sendiri untuk pengguna memuat turun aplikasi Android.

Cuma, adakah pengguna Huawei di seluruh dunia bersedia untuk menggunakan peranti tanpa akses ke Gmail, YouTube, Maps dan sebagainya dari Google? Sekurang-kurangnya pengguna di China tidak bermasalah.

BACA  Edisi baru Huawei P30 Pro dipertingkat fungsi kamera dan mengekalkan Google