Jumlah hari semenjak PKP dilaksanakan

HARI

PKP bermula pada: 18 Mac, 2020

PKPP dijangka tamat dalam

HARI

PKPP dijangka ditamatkan pada 31 Aug, 2020

Ikuti liputan COVID‑19 kami di sini

Isu Huawei di A.S. beri kesan kepada Apple di China

Baru-baru ini, tular berita mengenai syarikat gergasi pengeluar telefon pintar China, Huawei disenarai hitamkan oleh kerajaan Amerika Syarikat dari terus berdagang di negara tersebut.

Namun, ia bukan sahaja mampu menjejaskan penjualan Huawei, tetapi Apple juga akan turut terkesan dengan hal terbabit.

Bagaimana perkara ini boleh terjadi? Mari saya terangkan kepada anda satu persatu mengenainya.

Jualan Apple yang semakin merundum

Sebelum berlakunya pengharaman Huawei, menurut data dari IDC tahun lepas, Apple mencatatkan sebanyak 9.1 peratus pegangan pasaran telefon pintar di China berbanding Huawei yang berjaya mengaut sebanyak 26.4 peratus pegangan pasaran. Sekaligus meletakkan Apple dikedudukan kelima pada pasaran di China.

Menurut Counterpoint, pegangan pasaran Apple semakin merundum apabila dalam suku pertama, mereka hanya berjaya memegang pasaran sebanyak 7 peratus sahaja di China berbanding Huawei yang meningkat sebanyak 3 peratus pegangan pasaran.

Menurut Zaker Li, Pegawai Kanan Penganalisa IHS Markit, pegangan pasaran Apple di China dijangkakan akan terus menggelongsor kerana tawaran produk dan strategi harga Apple yang akan menjadi sebab utama disebalik kejatuhannya.

Semangat nasionalisasi rakyat China

Menurut penganalisa, walaupun pengharaman tersebut bertujuan untuk melumpuhkan syarikat telefon China itu dalam jangka pendek, namun sentimen nasionalisasi yang berterusan boleh membantu pertumbuhan jualan Huawei dan menjatuhkan jualan Apple di China.

Sekaligus sebuah nasionalisasi retorik “Bertukarlah ke Huawei” mendapat perhatian ramai di negara tersebut. Sehingga, terdapat juga beberapa buah syarikat yang menawarkan diskaun untuk membeli telefon Huawei sebagai faedah pekerja.

Bukan itu sahaja, komen-komen seperti “sokong Huawei” dan “bertabahlah” mendapat ribuan likes di Weibo, sebuah laman sosial mirip Twitter di China.

Jika perang perdangan antara kedua-dua buah negara tersebut berterusan, mungkin sedikit sebanyak ia memberikan kesan yang mendalam terhadap Apple.

BACA  Apple bayar Samsung hampir USD1 bilion kerana jualan iPhone tidak capai sasaran

Hal ini kerana jika kerajaan China memilih untuk mengharamkan jualan Apple di China, pendapatan Apple bakal jatuh sebanyak lebih 15 bilion setahun.

Sumber: South China Morning Post