Jumlah hari semenjak PKP dilaksanakan

HARI

PKP bermula pada: 18 Mac, 2020

PKPP dijangka tamat dalam

HARI

PKPP dijangka ditamatkan pada 31 Aug, 2020

Ikuti liputan COVID‑19 kami di sini

Huawei Mate 20 Pro Muncul Kembali Dalam Senarai Penerima Android Q Terawal

Selepas Huawei disenaraikan semula dalam SD Association, WiFi Alliance, dan Bluetooth SIG, tiba giliran Google pula untuk u-turn. Berita terbaru daripada mereka adalah kini Mate 20 Pro sudah dimasukkan kembali dalam antara penerima terawal Android Q.

Masih tidak jelas apa yang menyebabkan perkara itu terjadi kerana terdapat beberapa perkara yang mungkin menyumbang kepadanya. Yang pertama adalah A.S memberikan 90 hari “grace period” kepada Huawei untuk bersiap sedia dengan sekatan total dan yang kedua mungkin juga hasil rundingan Huawei dengan mahkamah A.S untuk membubarkan kuasa yang telah diberikan kepada kerajaan A.S untuk mengenakan sekatan itu.

Impak daripada penyenaraian peranti Huawei itu, pengguna tentunya akan menerima kemas kini Android Q. Tapi beberapa peranti lain seperti P30 Pro dan Mate X masih hilang daripada laman rasmi Android.

Selari dengan isu ini, Huawei turut sedang membangunkan alternatif kepada Android. Mereka dilaporkan miliki sisitem operasi sendiri yang digelar Hong Meng untuk pasaran China dan Ark OS untuk pasaran luar. Itupun jika Android tidak lagi boleh berkhidmat untuk Huawei.

Sumber: Android, VIA

BACA  Grab naikkan had terendah tambah nilai perbankan online kepada RM50