fbpx

Huawei Mula Orak Langkah Bubarkan Sekatan Dagang A.S

Huawei hari ini telah memfailkan permohonan rasmi untuk memohon keputusan mahkamah A.S mengurniakan kerajaan negara itu menyekat produk telekomunikasi Huawei daripada digunakan oleh agensi dan kontraktor kerajaan dibubarkan.

Ia sebagai langkah susulan daripada satu saman yang difailkan 3 bulan lalu terhadap kerajaan yang sama kerana dianggap tidak mengikut perlembagaan.

Hal ini kerana, sehingga sekarang, A.S masih tidak mengemukakan sebarang bukti berkaitan pertuduhan produk Huawei meningkatkan risiko ancaman serangan siber kepada “polis dunia” itu. Tapi, menurut Huawei, ia bukanlah langkah yang bijak untuk membasmi serangan siber.

Sebaliknya, langkah A.S ini akan memburukkan sektor telekomunikasi mereka sendiri kerana sebahagian penyedia khidmat telco di sana sedang mengguna pakai teknologi Huawei dan ketiadaan Huawei bakal menghilangkan persaingan dan harga servis pastinya melambung naik.

Perang dagang antara A.S dan China bukanlah perkara baru. Tapi ia mencapai tahap sehinggakan pengguna marhaen pun terlibat sama secara langsung.

Contohnya, entiti seperti Google, ARM, Intel, dan sebagainya telahpun memutuskan perhubungan dengna Huawei gara-gara arahan kerajaan Trump yang menjadikan bakal jadikan Huawei tempang.

Sumber: South China Morning Post

Bacaan berkaitan

BACA  Cermin mata pintar Huawei X Gentle Monster akan tiba di Malaysia minggu depan