fbpx

Ini Sebabnya Kenapa Telefon Huawei Anda Takkan Ada Slot Mikro-SD

Kalau anda pergi ke laman rasmi Huawei Malaysia dan teliti spesifikasi teknikal setiap satu telefon mereka yang tersenarai, satu pun tidak menyokong peluasan storan menggunakan mikro-SD. Seingat sayalah, telefon Huawei terakhir saya cuba yang ada slot SD ini adalah nova 2i yang diumumkan dalam tahun 2017.

nova 2i, antara Huawei yang terakhir menyokong mikro-SD

Anda tentu katakan yang Huawei ada medium storan sendiri yang mereka gelarnya NM Card. Tapi kenapa perlu ada NM Card sedangkan mikro-SD lebih universa dan murah?

NM Card, medium storan baru yang dibangunkan Huawei

Huawei Bukan Lagi Sebahagian Daripada Ahli SD Association

SD Association (SDA) adalah sebuah organisasi yang membangun dan mengawal selia piawaian medium storan yang digunakan dalam gajet elektronik. Setakat hari ini, SDA telahpun dianggotai kira-kira 1,000 syarikat.

Jika anda menjadi sebahagian daripada SDA, anda boleh mengeluarkan kad memori daripada keluarga SDA seperti SD dan mikro-SD. Anda juga boleh menggunakan piawaian-piawaian seperti SDXC, A1, dan, UHC untuk dikenakan bersama-sama produk tertentu.

Dalam kes Huawei, nama mereka dilaporkan tidak lagi disenaraikan dalam keluarga SDA menurut satu laman web. Tidaklah diketahui sama ada mereka dibuang ataupuh Huawei menarik diri daripada SDA.

Nama Huawei digugurkan daripada senarai keluarga SDA

Tapi ia tidak bermakna produk-produk Huawei yang sudah hadir dengan sokongan mikro-SD akan tiba-tiba tidak berfungsi. Anda masih boleh menggunakannya tanpa masalah.

Sumber: Sumahoinfo

BACA  4 Tip Berguna Huawei Untuk Maksimumkan Pengalaman Bercuti Anda