Jumlah hari semenjak PKP dilaksanakan

HARI

PKP bermula pada: 18 Mac, 2020

PKPP dijangka tamat dalam

HARI

PKPP dijangka ditamatkan pada 31 Dec, 2020

Ikuti liputan COVID‑19 kami di sini

Apple Bangunkan Alternatif Yang Lebih Selamat Daripada Google & Facebook Sign In

Apple sekian lama berbangga dengan produk mereka yang mementingkan keselamatan data pengguna mereka. Dalam WWDC kali ini, Apple mengumuman Sign in with Apple, API baru untuk menandingi dua API log masuk terkemuka hari ini iaitu daripada Facebook dan Google.

Persamaan antara mereka bertiga adalah dengan hanya satu sentuhan, anda boleh melog masuk kedalam APP tanpa perlu menaip masuk nama pengguna dan kata laluan. Walau bagaimanapun, anda perlu tahu apabila anda menekan butang log masuk itu, anda membenarkan Facebook dan Google berkongsi data peribadi anda dengan pihak ketiga.

Disitulah Sign in with Apple berbeza daripada dua yang terdahulu. Apabila anda memiliki Sign in with Apple untuk log masuk, anda boleh pilih maklumat apa yang ingin anda kongsikan dengan pihak ketiga.

Misalnya, bila APP itu perlukan maklumat e-mail, anda boleh benarkannya. Tapi jika tidak, anda boleh halang APP itu daripada mengakses email anda.

Tapi bagaimana APP pihak ketiga dapat email anda?

Apple akan mewujudkan email sementara untuk setiap satu APP yang memintanya, untuk di-forward-kan kepada email sebenar anda. Jika anda rimas dengan spam yang diterima, anda boleh nyahaktifkan email semntara itu pada bila-bila masa.

Apa pendapat anda tentang fungsi ini? Adakah Google dan Facebook perlu mencontohinya.

BACA  Pihak berkuasa sedang pantau insiden kebocoran data peribadi daripada ShopBack