Jumlah hari semenjak PKP dilaksanakan

HARI

PKP bermula pada: 18 Mac, 2020

PKPP dijangka tamat dalam

HARI

PKPP dijangka ditamatkan pada 31 Aug, 2020

Ikuti liputan COVID‑19 kami di sini

Selain tiada audio jek, Galaxy Note 10 juga tidak memiliki jeriji pembesar suara

Baru-baru ini, terbocornya gambar filem pelindung skrin yang didakwa untuk Galaxy Note 10 dan Galaxy Note 10 Pro di internet.

Terbaru, seorang pembocor berita, Ice Universe mengatakan Galaxy Note 10 akan menggunakan teknologi Sound on Display dan membuang jeriji pembesar suara.

Berdasarkan pada filem perlindungan paparan yang terbocor itu, ia menunjukkan bezel yang nipis pada sekelilingnya. Bukan itu saja, pada bahagian atas tengah filem tersebut juga terdapat potongan lubang untuk kamera hadapan dan ia kelihatan nipis.

Ia dikhabarkan memiliki rekaan sebegitu kerana Samsung bakal menggantikan jeriji pembesar suara dengan teknologi Sound on Display. Jika berita tersebut benar, ia dikatakan sebuah langkah bijak daripada Samsung kerana mampu menawarkan skrin yang luas tanpa perlu menambahkan saiz peranti.

Bagaimana teknologi tersebut berfungsi? Di dalam kes ini, getaran piezoelectric akan memancarkan bunyi ke telinga pengguna menerusi paparan peranti. Samsung sebelum ini pernah menggunakan teknologi yang sama pada peranti kelas pertengahannya iaitu Galaxy M40.

Namun, ia tidak berfungsi dengan begitu baik. Mungkin Samsung bakal memperbaiki teknologi tersebut pada Galaxy Note 10 yang akan datang ini.

Walaubagaimana pun, Samsung bukan yang pertama menawarkan teknologi tersebut. Sebelum ini, telefon pintar daripada LG iaitu LG G8 juga menggunakan teknologi sama yang dikenali sebagai ‘Crystal Sound OLED’ dan ia menawarkan pembesar suara stereo.

Phablet generasi ke-10 daripada Samsung ini bakal dilancarkan di New York pada 7 Ogos 2019 nanti.

BACA  Gangguan bekalan air di Lembah Klang pada 14-17 Julai, semak jika kawasan anda terjejas

Sumber: SamMobile, Ice Universe