Jumlah hari semenjak PKP dilaksanakan

HARI

PKP bermula pada: 18 Mac, 2020

PKPP dijangka tamat dalam

HARI

PKPP dijangka ditamatkan pada 31 Aug, 2020

Ikuti liputan COVID‑19 kami di sini

Cuba Anda Teka Amaun Tenaga Yang Diperlukan Untuk Tampung Rangkaian Bitcoin

Satu kajian ada dijalankan oleh pelajar-pelajar di Universiti Cambridge untuk melihat berapakah tenaga elektrik yang diperlukan untuk mengekalkan rangkaian kriptowang Bitcoin aktif. Menurut mereka, Bitcoin setakat ini dianggarkan menelan tenaga elektrik setinggi 61.76 Terawatt per jam setahun.

Me-“lombong” Bitcoin perlukan tenaga yang banyak

Untuk perspektif, dalam bulan Ogos 2018 yang lalu, TNB mencatatkan permintaan tenaga yang paling tinggi dalam tahun 2018 iaitu 18 Megawatt. Dengan amaun tenaga yang diperlukan Bitcoin itu, ia adalah 3.3 bulan penggunaan tenaga elektrik seluruh negara.

Mujurlah sedang masa berlalu, kelengkapan yang digunakan untuk memperkasa rangkaian bitcoin nampaknya semakin cekap. Dalam tahun 2015, untuk menjalankan 1 billion perkiraan (Gigahash), ia memerlukan 0.51 Joule tenaga. Tapi dalam tahun 2019, jumlah pengiraan yang sama mampu dijalankan menggunakan hanya 0.05 Joule tenaga iaitu 1,050 kali ganda lebih baik berbanding dulu.

Pernahkah anda terfikir yang satu hari nanti, bekalan elektrik terputus di seluruh dunia dan semua maklumat perbankan kita akan tersekat dalam alam maya? Dengan wang fiat, kita masih lagi ada harapan kerana ia wujud secara fizikal tapi apa jadi dengan matawang digital seperti Bitcoin menjelang apokalips nanti?

Sumber: Cambridge Centre for Alternative Finance

BACA  Twitter sedang cuba fungsi baharu yang bolehkan audio jadi kandungan dalam status