fbpx

Qualcomm Umum Snapdragon 855+ Tapi Anda Tak Perlu Terburu-Buru Untuk Naik Taraf

Salah satu helah Qualcomm untuk pastikan SoC mereka kekal releven dalam pasaran adalah dengan mengumumkan SKU baru daripada SoC sedia ada dengan naik taraf yang amat minimum. Snapdraogn 855+ dilihat menerima rawatan yang serupa apabila tiada perubahan boleh diperhatikan pada binaan cip.

Yang berubah adalah clockspeed yang dipertingkat sebanyak 4.2% kepada 2.96Ghz. Itupun hanya untuk teras berprestasi tingginya. Clockspeed GPU juga turut di-overclock sebanyak kira-kira 14.9%. Jadi anda boleh jangkakan pengalaman gaming yang lebih baik.

Sumber: AnandTech

Telefon manakah yang akan gunakan SoC ini, tidak pula diketahui. Tapi khabar angin bertiup kencang yang ia akan digunakan pada ASUS ROG Phone 2 yang akan diumumkan tak lama lagi.

Tidak memelikkan kerana pada ROG Phone yang pertama juga ASUS menggunakan SoC Snapdragon yang unik. Jika anda masih ingat, Snapdragon 845 yang ada pada papan utama telefon gaming itu adalah yang telah di-speed-binned. Ia bermaksud, daripada 8 teras yang ada padanya, hanya ada dua kluster beroperasi berbanding Snapdragon 845 asal yang ada tiga kluster.

BACA  Celcom dan Maxis tandatangani Mou, setuju berkongsi infrastruktur