fbpx

Ketibaan rasmi Mi A3 ditetapkan pada 17 Julai

Minggu lepas, beberapa petunjuk kedatangan telefon pintar Android One dari Xiaomi iaitu Mi A3, telah dimuat naik oleh Xiaomi. Kini, mereka mengesahkan ia akan dilancarkan pada 17 Julai 2019.

Perkara ini diumumkan menerusi kicauan Xiaomi Sepanyol di twitter. Ia menyatakan, Mi A3 akan menawarkan semua perkara yang diperlukan sistem Android di dalam peranti Xiaomi.

Xiaomi Perancis juga turut berkicau tentang kedatangan Mi A3, tetapi ia akan dilancarkan di sana pada 18 Jun 2019.

Walaupun ia akan dilancarkan kemudian, stok Mi A3 dipercayai telah siap sedia berada di kedai-kedai yang akan menjualnya. Manakan tidak, penjual di Malaysia seperti Mobile 2 Go telah membuka tempahan set import Mi A3 sebelum ia dilancarkan secara rasmi. Mi A3 dengan RAM 4GB dan 64GB dijual pada harga RM1,098 di Mobile 2 Go.

Mi A3 datang dengan skrin AMOLED berukuran 6.088-inci dengan takuk kecil di atas. Pengimbas capjari di dalam skrin digunakan di Mi A3. Pemproses Snapdragon 665 menjadi tunjang kuasa di dalamnya.

Terdapat tiga kamera belakang di Mi A3 dengan kamera utamanya 48MP. Baterinya pula sebesar 4,030mAh dan mengecas melalui port USB-C. Menariknya, Mi A3 memiliki slot kad mikroSD serta jek audio 3.5mm padanya, berbeza dengan Mi A2.

BACA  Apple lancar MacBook Pro 16 yang lebih besar dengan harga kekal sama

Buat masa ini, masih belum ada berita mengenai pelancaran Mi A3 di Malaysia atau Asia Tenggara. Tetapi ia pastinya tidak lama lagi.