Jumlah hari semenjak PKP dilaksanakan

HARI

PKP bermula pada: 18 Mac, 2020

PKPP dijangka tamat dalam

HARI

PKPP dijangka ditamatkan pada 31 Mac, 2021

Ikuti liputan COVID‑19 kami di sini

AirAsia mansuh caj pemprosesan penerbangan di Malaysia serta di Thailand, Indonesia dan Filipina

Seperti yang telah dimaklumkan lebih awal oleh Tony Fernandes, AirAsia kini mengumumkan mereka akan memansuhkan caj pemprosesan di Malaysia bagi tempahan bermula 1 Oktober 2019. Bayaran pemprosesan adalah caj yang berkaitan dengan pentadbiran, penyelenggaran dan kos pembangunan sistem dalam talian AirAsia bagi memastikan tempahan yang selamat.

Selama ini, ramai pengguna yang merungut tentang caj pemprosesan AirAsia yang didakwa bertentangan dengan peraturan Bank Negara Malaysia di mana peniaga tidak boleh mengenakan caj tambahan kepada pengguna yang membuat bayaran menggunakan kad debit/kredit. Setelah sekian lama, AirAsia akhirnya akur dengan peraturan tersebut.

Caj pemprosesan RM24 dikenakan untuk pembayaran menggunakan kad kredit

Bagaimanapun, Suruhanjaya Penerbangan Malaysia (MAVCOM) menyatakan, AirAsia mungkin akan didenda kerana peraturan untuk menghapuskan caj pemprosesan sepatutnya bermula pada 1 Jun 2019, selaras dengan Kod Perlindungan Pengguna Penerbangan Malaysia 2016 (MACPC).

Presiden (Penerbangan) AirAsia Group, Bo Lingam berkata, “AirAsia sinonim dengan tawaran perjalanan udara yang berpatutan, dan kami berharap dengan memansuhkan bayaran ini, kami dapat memegang teguh kepada slogan kami – kini sesiapa pun boleh terbang. Kami rasa tindakan ini amat berpatutan lebih-lebih lagi dengan caj perkhidmatan penumpang yang lebih mahal di KLIA2. Kami ingin mengurangkan kos perjalanan untuk para tetamu kami dan percaya inisiatif ini dapat membantu mereka.”

“Sempena Tahun Melawat Malaysia 2020 pada tahun depan, kami juga berharap untuk menggalakkan lebih ramai pelancong terbang ke dan dalam Malaysia serta membantu menjayakan kempen ini. Kami harap untuk terus memacu industri pelancongan dan ekonomi Malaysia, dan ini merupakan salah satu cara kami untuk menyumbang kepada negara.”

AirAsia juga akan memansuhkan bayaran pemprosesan di Thailand, Indonesia, Filipina mulai 31 Disember 2019.

Sumber: AirAsia

BACA  Galaxy S21 Ultra adalah telefon pertama menyokong WiFi 6E, tetapi masih tidak boleh digunakan