Perlukah kita kepada Gojek bila kita ada Dego Ride?

Bila YB Syed Saddiq mengumumkan yang kerajaan, secara pendiriannya, telah berikan lampu hijau untuk benarkan Gojek masuki Malaysia secara sah, ramailah yang menyambutnya dengan gembira. Mana taknya, penawaran teksi dua roda ini dikatakannya mampu memberikan peluang pekerjaan kepada “mat motor diluar sana”. Tapi tahukah anda, ini bukanlah gagasan novel, idea asli, mahupun sesuatu yang memecahkan otak?

Kalau anda masih ingat, dalam tahun 2017 ada perkhidmatan Dego Ride yang beroperasi menggunakan modus operandi yang serupa? Malangnya ia diharamkan atas faktor keselamatan walaupun mampu beroperasi buat beberapa ketika.

Iklan Dego Ride mencari rakan niaga seperti diutuskan dalam tahun 2016

Selepas Malaysia baru, Dego Ride turut mengumumkan yang mereka kembali beroperasi secara kecil-kecilan di Lembah Klang sekitar bulan September 2018.

Pengumuman di laman rasmi Dego Ride dalam bulan September 2018

Tapi aktiviti itu tidak lama kerana mereka di-“tembak jatuh” terus dengan pengumumkan kerajaan akan ambil tindakan terhadap rakan niaga Dego Ride.

Nabil Feisal, pegasas kepada Dego Ride menyuarakan penghargaannya kepada YB Syed Saddiq kerana bersependapat dengan beliau. Tapi sudah tentu dia turut mengharapkan bakat tempatan diketengahkan dahulu sebelum cari di luar sempadan negara.

Bukan hendak menidakkan usaha kerajaan untuk memperkaya peluang pekerjaan, tapi sebelum membawa masuk Gojek daripada luar, mengapa tidak berpaling pada alternatif tempatan yang sudah kerajaan kuburkan dalam tahun 2018?

Sumber: Gambar Pemuka