Jumlah hari semenjak PKP dilaksanakan

HARI

PKP bermula pada: 18 Mac, 2020

PKP dijangka tamat dalam

HARI

PKP dijangka ditamatkan pada 14 Apr, 2020

Ikuti liputan COVID‑19 kami di sini

8 plaza tol ini akan sediakan pembayaran RFID TNG bermula 1 Januari 2020

CIMB dan PLUS telah membuat pengumuman bersama di mana mereka akan menyediakan pelbagai pilihan pembayaran tanpa tunai di lebuhraya bermula tahun depan. Ia akan menggunakan platform RFID TNG dan disediakan seawal 1 Januari 2020 di lebuhraya PLUS yang menggunakan sistem tol terbuka.

Terdapat 8 lebuhraya yang akan dilengkapi RFID TNG bermula 1 Januari 2020 iaitu:

  1. Kempas (Lebuhraya Utara-Selatan)
  2. Perling (Linkedua)
  3. Lima Kedai (Linkedua)
  4. Tanjung Kupang (Linkedua)
  5. Mambau (Lebuhraya Seremban-Port Dickson)
  6. Lukut (Lebuhraya Seremban-Port Dickson)
  7. Jambatan Pulau Pinang
  8. Lunas (Lebuhraya Butterworth-Kulim)
  9. Kubang Semang (Lebuhraya Butterworth-Kulim)
  10. Jitra (Lebuhraya Utara-Selatan)

Untuk 83 lagi plaza tol di lebuhraya PLUS yang menggunakan sistem tertutup, ia akan menyokong sistem RFID TNG pada 1 April 2020. Pengguna RFID TNG sedia ada akan boleh terus menggunakan laluan RFID apabila ia dibuka kelak. Hanya pastikan baki yang mencukupi di dalam eWallet atau aktifkan fungsi auto-reload untuk pengalamana tambah nilai yang lebih menyenangkaan tanpa caj tambahan.

Jika anda tidak tahu, sistem tol terbuka bermaksud bayaran dibuat di plaza tol yang dilalui tersebut. Manakala sistem tol tertutup ialah sistem tol masuk dan keluar. Bayaran dibuat mengikut jarak laluan dan dibayar semasa keluar sahaja. Sistem tol tertutup digunakan oleh PLUS di kebanyakan tempat di Lebuhraya Utara-Selatan.

Selain Touch n Go eWallet, PLUS juga akan membenarkan pengguna lebuhraya untuk membayar kadar tl melalui akaun bank pilihan, kad debit dan juga kad kredit. Kami difahamkan, hanya Touch n Go eWallet disediakan untuk pembayaran buat masa ini.

Bagi pengguna yang masih mahu menggunakan kad Touch n Go dan SmartTAG untuk membayar tol, PLUS memaklumkan mereka akan masih menyokong sistem pembayaran tersebut. Tiada pemberhentian akan dibuat apabila RFID diperkenalkan kelak. Manakala fungsi PayDirect akan disokong di lebuhraya PLUS seawal pertengahan tahun 2020.

BACA  Siri Huawei P40: Maklumat tempahan awal dan penjualannya di Malaysia

SUMBER: SoyaCincau