Amerika lanjut penangguhan sekatan Huawei tetapi ia tidak memberi kesan kepada jualan telefon pintar

Kerajaan Amerika Syarikat (AS) sekali lagi melanjutkan tempoh penangguhan sekatan terhadap Huawei, kali ini buat kali ketiga. Sebelum ini Huawei diberikan penangguhan selama 90 hari sebanyak dua kali. Penangguhan terbaru ini juga memberikan tambahan 90 hari.

Pentadbiran Donald Trump telah menyekat mana-mana syarikat AS dari berurusniaga dengan Huawei sejak bulan Mei lepas. Bagaimanapun penangguhan sekatan diberikan tertakluk kepada syarat dan terma, agar tidak menjejaskan rangkaian syarikat telekomunikasi terutama di luar bandar, yang banyak menggunakan peralatan Huawei.

Setiausaha Perdagangan AS, Willbur Ross menyatakan, AS akan terus memantau eksport teknologi yang sensitif untuk memastikan inovasi AS tidak disalahgunakan untuk mengancam keselamatan negara.

Setiausaha Perdagangan AS, Wilbur Ross

Pemanjangan penangguhan sekatan ini sebenarnya menunjukkan bagaimana serabutnya kerajaan AS dalam melaksanakan polisi untuk menghalang Huawei dari berurusan. Ada antara ahli pengurusan kerajaan AS risau akan impak yang terjadi kepada kawasan luar bandar yang selama ini menjadi penyokong kuat Trump.

Huawei pula dalam kenyataan balas mengatakan, langkah terbaru kerajaan AS untuk melanjutkan penangguhan ini tidak memberi kesan besar kepada perniagaan Huawei. Malah ia tidak mengubah fakta bahawa Huawei ditindas dalam hal ini.

Penangguhan sekatan ini juga tidak merubah larangan urusniaga Google bersama Huawei. Bermakna, telefon Huawei yang dilancarkan selepas Mei 2019 masih tidak boleh menggunakan Google Mobile Services, seperti siri Huawei Mate 30.

Sumber: SCMP

BACA  Perisian Antivirus Percuma Ini Jual Data Anda Kepada Pihak Ketiga