Perbandingan Gaming: Redmi Note 8 Pro vs. Realme 5 Pro

Ada dua model telefon yang hangat diperkatakan dalam kategori kelas pertengahan. Biasanya bahagian ini didominasi produk-produk Xiaomi tapi sejak kebelakangan ini Realme mampu untuk tawarkan produk yang kompeten dan boleh berlawan dengan nama-nama seperti Redmi Note 8 Pro, Xiaomi Mi 9 SE dan seangkatan dengannya.

Anda boleh dapatkan antara Redmi Note 8 ro dan Realme 5 Pro pada harga yang sama iaitu RM1,099. Spesifikasi mereka adalah hampir sama tapi perbezaan paling besar adalah pada SoC-nya. Ramai yang memandang serong cip Helio G90T yang didukung Redmi Note 8 Pro dek persepsi terhadap produk Mediatek sejak sekian lama.

Redmi Note 8 Pro
Redmi Note 8 Pro

Tapi, sungguhpun Realme 5 Pro ada SoC yang dikatakan lebih boleh diharapkan iaitu Snapdragon 712, tapi disebabkan ia adalah jenama yang muda jika dibandingkan dengna Xiaomi, ramai yang berbelah bagi antara dua telefon ini.

Realme 5 Pro
Realme 5 Pro

Jadi, untuk periksa sama ada Helio G90T dan Snapdragon 712 boleh digunakan untuk bergaming, kami uji kedua-dua telefon menggunakan permainan Call of Duty: Mobile, FPS yang digembar gemburkan miliki kualiti grafik lebih cantik dariapda PUBG Mobile.