Jumlah hari semenjak PKP dilaksanakan

HARI

PKP bermula pada: 18 Mac, 2020

PKPP dijangka tamat dalam

HARI

PKPP dijangka ditamatkan pada 31 Aug, 2020

Ikuti liputan COVID‑19 kami di sini

Google mula menghantar notis Cukai Digital bermula 1 Januari 2020

Tahun lepas, Kerajaan Malaysia telah mengumumkan akan memperkenalkan Cukai Digital bermula 1 Januari 2020. Sebelum ini kita masih belum mengetahui bagaimana ia akan dilaksanakan. Tetapi hari ini kami menerima notis dari Google yang mereka akan mula mengenakan cukai digital kepada pengguna.

Dalam notis yang dihantar Google ini, pengguna akaun Google G Suite akan dikenakan Cukai Perkhidmatan 6% untuk perkhidmatan digital. Perkara ini boleh dirujuk di dalam Panduan Perkhidmatan Digital yang dikeluarkan oleh Jabatan Kastam Diraja Malaysia. Orang ramai boleh mendapatkan salinan panduan di laman web Jabatan Kastam di sini.

Dalam panduan tersebut kita boleh menemui jenis perkhidmatan digital yang dikenakan cukai digital. Antaranya ialah:

  1. Perisian, aplikasi dan permainan video
  2. Muzik, e-buku dan filem
  3. Iklan dan platform dalam talian (menyediakan ruang iklan di platform media, menyediakan platform untuk bertukar produk atau perkhidmatan)
  4. Enjin carian dan rangkaian sosial
  5. Pengkalan data dan hosting
  6. Telekomunikasi berasaskan internet (PABX-awan, VOIP)
  7. Latihan dalam talian
  8. Lain-lain (langganan suratkhabar dan jurnal dalam talian, kandungan digital lain seperti gambar, teks, maklumat dan perkhidmatan proses pembayaran)

Perkhidmatan di atas tidak akan dikira perkhidmatan digital jika:

  1. Perkhidmatan itu boleh didapati tanpa menggunakan teknologi internet. Contoh: Meminta penyanyi dari Australia datang ke Malaysia untuk membuat persembahan di hari pernikahan.
  2. Perkhidmatan dihantar melali emel. Ia tidak dikira jika memerlukan bantuan manusia. Penghantaran perkhidmatan tidak dikira sebagai sebahagian dari transaksi jualan dan belian. Contoh: Syarikat arkitektur dari Malaysia meminta lusian 3D dari syarikat di Amerika. Ia akan dihantar menerusi emel dan ini tidak dikira sebagai perkhidmatan digital. Sebaliknya ia perlu direkodkan di bawah cukai perkhidmatan diimport.

Pasti lebih banyak penyedia perkhidmatan lain akan mula menghantar notis berkenaan cukai digital kepada pengguna tidak lama lagi. Antara yang kami lihat akan dikenakan cukai digital adalah seperti YouTube Premium, Netflix, Spotify, Apple Music, dan banyak lagi.

BACA  Fortnite ditendang keluar daripada Apple App Store dan Google Play Store, ini reaksi Epic

Jangan terkejut pula jika ada kenaikan yuran langganan anda pada 1 Januari 2020 nanti.