Jumlah hari semenjak PKP dilaksanakan

HARI

PKP bermula pada: 18 Mac, 2020

PKPP dijangka tamat dalam

HARI

PKPP dijangka ditamatkan pada 31 Dec, 2020

Ikuti liputan COVID‑19 kami di sini

Gangguan data & panggilan di Celcom beri kesan kepada Yoodo, TuneTalk dan MVNO di bawahnya

Pagi ini, beberapa pengguna Celcom mengadu masalah internet tidak boleh digunakan di peranti mereka. Masalah ini turut disuarakan oleh pengguna Yoodo dan TuneTalk. Rupa-rupanya masalah ini semuanya berkaitan.

Dalam satu balasan kepada pertanyaan pengguna di Twitter, Celcom memaklumkan terdapat gangguan pada servis data & panggilan bukan untuk hari ini, tetapi dijangka selama 5 hari dari 9-13 Disember 2019. Pasukan teknikal Celcom sedang cuba meminimakan kesan dari gangguan tersebut.

Gangguan rangkaian ini nampaknya turut memberi kesan kepada penyedia rangkaian mudahalih maya (MVNO) yang menggunakan rangkaian Celcom, antaranya Yoodo dan TuneTalk. Menurut Yoodo, gangguan rangkaian Celcom ini memberi kesan kepada beberapa lokasi sahaja iaitu Lembah Klang, Selangor, Johor dan Sabah.

Tetapi TuneTalk pula menyatakan, gangguan ini berlaku kerana Celcom sedang menjalankan penyelenggaraan berjadual dari 9-13 Disember 2019. Mungkin TuneTalk tersilap menggunakan template semasa mengeluarkan kenyataan tersebut kerana saya sebagai pengguna Celcom, tidak menerima apa-apa notis dari Celcom mengenai penyelenggaaraan berjadual ini.

Pada bulan Ogos lepas, rangkaian Celcom di utara Malaysia mengalami gangguaan dan memberi kesan kepada semua MVNO di bawahnya. Celcom memaklumkan gangguan tersebut berlaku kerana kabel fiber optik mereka terputus, dan sistem sandaran dwilapis mereka gagal berfungsi.

BACA  Oppo Watch dan Oppo Find X2 Pro Green Vegan Leather, dilancar dalam kombo eksklusif

CEO Celcom, Idham Nawawi meminta maaf atas gangguan tersebut dan merancang menggunakan sistem trilapis sebagai sandaran kepada servis mereka. Mungkin sistem trilapis ini masih belum siap jadi gangguan yang berlaku tidak dapat disandar dengan baik melalui sistem dwilapisan.

Semoga Celcom dapat menyelesaikan masalah dengan segera dan memberi balasan yang sewajarnya kepada pengguna yang terjejas.