fbpx

Celcom Ikrar Sistem Sandaran Trilapis Selepas Kegendalaan Servis Di Wilayah Utara

Jika anda salah seorang yang terkesan daripada masalah servis tergendala Celcom yang berlaku di Perak, Pulau Pinang, Kedah, dan Perlis semalam, pihak telco biru itu memohon maaf atas perkara itu.

Bukan sahaja pelanggan Celcom, semua MVNO yang bertunjangkan Celcom seperti Yoodo dan sebagainya turut terjejas.

CEO mereka, Idham Nawawi mengutuskan satu tweet yang mengandungi pemohonan maaf dan menyatakan yang masalah itu berpunca daripada kegagalan sistem sandaran dwilapis yang mereka ada sekarang. Ia berkemungkinan besar akibat kontraktor pihak ketiga yang tak sengaja terpotong kabel optik fiber yang menjejaskan ribuan pengguna di kawasan terlibat.

Kegendalaan servis sama ada telefon ataupun Internet bukanlah perkara baru dalam landskap komunikasi negara kita. Tahun lepas, kerja-kerja pembinaan MRT dan Sabak Bernam West COast Expressway (WSE) telah menyebabkan ribuan pengguna Internet terjejas.

Sungguhpun berjaya memulihkan rangkaian dalam masa dua jam saja, mereka berikrar untuk membasmi perkara itu daripada berulang sama sekali. Tuan Idham Nawawi bersama-sama staf teknikalnya merancang untuk menggunakan sistem trilapis sebagai sandaran kepada servis mereka.

BACA  Rumusan Pas Internet Prabayar 2020: U Mobile Unlimited Funz