Jumlah hari semenjak PKP dilaksanakan

HARI

PKP bermula pada: 18 Mac, 2020

PKPP dijangka tamat dalam

HARI

PKPP dijangka ditamatkan pada 31 Mac, 2021

Ikuti liputan COVID‑19 kami di sini

Qualcomm U-Turn, Takkan Gunakan Kilang Samsung Untuk Snapdragon 865

Jika rutin Qualcomm kekal, tahun 2020 adalah masa untuk flagship Snapdragon 865. Tapi persoalannya siapakah akan hasilkannya? Dalam bulan Jun 2019 lalu, khabar angin kencang bertiup tentang Samsung yang akan hasilkan Snapdragon 865 menerusi teknologi EUV 7nm mereka.

Tapi, sekarang anginnya sudah berubah dan bertiup kencang di kem TSMC. Qualcomm telah mengumumkan yang TSMC sekali lagi akan bertanggungjawab untuk Snapdragon 856.

Keputusan ini dilihat agak drastik dan tiba-tiba kerana biasanya menjelang separuh kedua tahun tersebut, Qualcomm telahpun memuktamadkan tempahan SoC mereka. Ia mungkin ada kaitan dengan perkara berikut.

Samsung, selain menerima tempahan penghasilan SoC, ada produk mereka sendiri iaitu Exynos. Padanya, mereka menggunakan teras pemroses hasilan sendiri yang dipanggil Mongoose. Di, Snapdragon ia sama seperti Kryo. Untuk SoC flagship mereka tahun 2020, Exynos 990 dilapor menggunakan teras Mongoose M5 sebagai tulang belakangnya.

Tapi masalahnya, dalam bulan November 2019 lalu, Samsung dilaporkan menutup jabatan yang ada kaitan dengan pembangunan teras Mongoose itu. Hal ini bermakna, SoC Samsung yang akan datang ini mungkin akan gunakan teras Cortex daripada ARM Holdings.

Jika semuanya seperti yang dikatakan ini, sudah tentu Qualcomm ingin ambil peluang ini untuk mengangkat Snapdragon lebih tinggi daripada Exynos. Dah namapun nak minta tolong Samsung “masak”, sudah tentu resepinya kena dibekalkan Qualcomm. Ia pasti akan beri peluang kepada Samsung untuk mengkaji rahsia kehebatan produk Qualcomm untuk diterapkan pada Exynos.

Qualcomm adalah syarikat semikonduktor dalam kategori fabless. Fabless kerana mereka mensumberluarkan penghasilan semikonduktor sebaliknya hanya membangunkan pelan sahaja. Dua kilang besar yang biasanya Qualcomm gunakan untuk hasilkan SoC mereka adalah TSMC dan Samsung. Kali terakhir “ketuhar” Samsung digunakan Qualcomm adalah semasa Snapdragon 835 dan 845.

BACA  Samsung akan melancarkan siri Galaxy S21 pada 14 Januari

Sumber: Bussiness Korea