Ini sebabnya mengapa fiber optik adalah jalan termaju

Artikel ini dibawakan oleh TIME

Memiliki sambungan Internet yang stabil dan pantas adalah satu keperluan dalam hari ini. Mana tidaknya, hampir semua orang kini telah memanfaatkan pengkomputeran awan dalam zaman seba moden ini. Selagi anda mempunyai sambungan Internet, anda boleh mengakses hiburan daripadanya, malah anda menyimpan fail dan data peribadi anda dalamnya kerana ia mudah diakses pada bila-bila masa

Selain pengkomputeran awan, kita juga menggunakan Internet untuk bermain game online dan strim video. Tahukah anda yang Netflix mencadangkan sambungan 25 Mbps sekiranya ingin melayani kandungan dalam resolusi Ultra HD?

This image has an empty alt attribute; its file name is 191127-netflix-speed-requirement.jpg
Sumber

Itu baru mengambil kira servis penstriman video. Dengan pelbagai servis dalam talian yang anda akses serentak dalam satu-satu masa, bandwidth Internet langganan anda pastinya sesak teruk dalam masa yang singkat.

Selain menonton movie, ada dalam kalangan kita ialah gamers. Komputer, dan konsol permainan seperti Microsoft Xbox One, Nintendo Switch, dan Sony Playstation 4, masing-masing ada servis permainan dalam talian. Rata-rata penyedia mencadangkan anda miliki sambungan muat turun sekurang-kurangnya 3 Mbps dengan lantensi tidak melebihi 150 milisaat.

This image has an empty alt attribute; its file name is 191127-konsol-permainanspeed-requirement.jpg
Sumber

Anda miliki kamera keselamatan yang ada sambungan Wi-Fi? Itupun memakan bandwidth Internet. Gajet-gajet jenis ini tergolong dalam kategori Internet of Things. Menurut Statista, lebih 40% rakyat Malaysia ada lebih daripada satu gajet yang berhubung dengan Internet dan semua ini perlukan bandwidth mereka masing-masing.

This image has an empty alt attribute; its file name is 191114-iot-1024x532.jpg

Maka, penyataan yang sambungan Internet berkelajuan tinggi adalah satu keperluan sangat tepat.

Kenapa TIME mampu sediakan sambungan Internet yang mantap?

Ada beberapa penyedia Internet (ISP) di Malaysia yang boleh anda pilih. Antaranya ialah TIME, Maxis, dan Unifi. Walau bagaimanapun, pelan yang ditawarkan daripada mereka adalah berbeza-beza.

Misalnya, Unifi Lite menggunakan kabel tembaga dan tawarkan kelajuan sehingga 8Mbps pada komitment bulanan RM89. Ada juga jalur lebar fiber Unifi Home 30Mbps yang boleh anda langgan pada harga yang sama. Di belah Maxis, mereka menawarkan pelan 100Mbps pada RM129/bulan.

This image has an empty alt attribute; its file name is 190930-time-broadband-contract-24-bulan-1024x595-1024x502.jpg

Penawaran TIME adalah yang paling berbaloi. Pada RM99, anda mendapat sambungan berkelajuan sehingga 100Mbps. Ini sangat berbaloi disebabkan kos per megabit mereka adalah yang terendah iaitu RM0.99/Mbps berbanding RM11.13/Mbps untuk Unifi Lite, RM2.97/Mbps untuk Unifi Fibre Broadband 30Mbps, dan RM12.90/Mbps untuk Maxis.

Tapi jika 100Mbps itu tidak cukup laju untuk anda, TIME turut ada pelan sehingga 1Gbps pada kos per kelajuan yang lebih murah iaitu RM0.20/Mbps sahaja.

Lebih baik lagi, infrastruktur TIME adalah 100% gentian optik dari hujung ke hujung. Ini bermaksud anda akan mendapat Internet yang lebih laju dan stabil jika anda bersama TIME. Tambahan lagi, sekiranya satu hari nanti TIME ingin menaik taraf kelajuan ke lebih pantas, ia boleh dilakukan dengan mudah kerana mereka mempunyai infrastruktur sendiri.

Sekiranya anda berminat dengan servis Internet daripada TIME, anda boleh pergi ke laman rasmi mereka di pautan ini.

This image has an empty alt attribute; its file name is 190930-time-broadband-fibre-vs-copper.jpg

Tahukah yang anda boleh cuba Internet 1Gbps TIME tanpa kontrak?