Jumlah hari semenjak PKP dilaksanakan

HARI

PKP bermula pada: 18 Mac, 2020

PKPP dijangka tamat dalam

HARI

PKPP dijangka ditamatkan pada 31 Aug, 2020

Ikuti liputan COVID‑19 kami di sini

e-Tunai Rakyat: Sebanyak RM10 juta hasil dari tuntutan e-Tunai Rakyat telah dibelanjakan pada hari pertama

Sehingga pukul 10 malam pada 15 Januari 2020, sebanyak 380,000 permohonan e-Tunai Rakyat telah diterima oleh ketiga-tiga penyedia terpilih iaitu Boost, Grab dan Touch n Go eWallet. Dari jumlah itu, 320,000 telah diluluskan sehingga masa yang sama.

Dari situ juga, sebanyak RM10 juta wang e-Tunai Rakyat yang berjaya dituntut, telah dibelanjakan pada hari pertama inisiatif itu dilaksanakan. Statistik ini diumumkan oleh Menteri Kewangan Malaysia, Lim Guan Eng pada sidang media selepas mengadakan lawatan ke Pasar Pagi SS2.

Menurutnya, Kementerian Kewangan turut mempertimbangkan untuk menambah peruntukan inisiatif ini jika ia mendapat permintaan menggalakkan daripada rakyat. Peruntukan awal yang diumumkan untuk e-Tunai Rakyat ketika dibentangkan di Belanjawan 2020 adalah sebanyak RM450 juta, iaitu untuk 15 juta rakyat Malaysia.

Penerima inisiatif e-Tunai Rakyat haruslah berusia 18 tahun dan ke atas dan memiliki pendapatan kuragn dari RM100,000 setahun. Tuntutan ini boleh dibuat menerusi tiga penyedia eWallet yang telah dipilih iaitu Boost, Grab dan Touch n Go eWallet. Pemilihan eWallet ini berdasarkan jumlah pengguna yang ramai serta sedia digunakan dibanyak lokasi.

Rakyat Malaysia yang layak perlu membuat tuntutan ini sebelum 9 Mac 2020 dan perlu habis digunakan sebelum 14 Mac 2020. Jika tidak, ia akan dikeluarkan dari baki eWallet pengguna.

Sumber: The Star

BACA  Canon EOS R5 & R6: Maklumat Penjualannya di Malaysia