Jumlah hari semenjak PKP dilaksanakan

HARI

PKP bermula pada: 18 Mac, 2020

PKP dijangka tamat dalam

HARI

PKP dijangka ditamatkan pada 14 Apr, 2020

Ikuti liputan COVID‑19 kami di sini

Sistem Antidron Baharu Di Lapangan Terbang Heathrow Mampu Kesan Lokasi Pengendalinya

Semua sedia maklum yang lapangan terbang adalah kawasan yang berisiko tinggi untuk jadi ruang operasi dron. Hal ini kerana, ia melibatkan nyawa ribuan orang yang terbang keluar dan masuk setiap hari. Sebagai salah satu lapangan terbang tersibuk di England, Heathrow perlu ambil langkah pencegahan yang lebih ketat terhadap dron liar ini.

Untuk tujuan tersebut, mereka mengumumkan telah menguatkuasakan sistem antidron pertama dunia yang bukan saja bole kesan dron liar, malahan pengendalinya juga. Cara bagaimana mereka melakukan perkara sedemikian tidak pula dikongsikan, tapi ia mungkin derivatif daripada sistem DJI Aeroscope.

Aeroscope adalah penyelesaian keselamatan yang komprehensif daripada salah satu pengeluar dron terkemuka dunia. Ia menghimpunkan maklumat penerbangan seperti, laluan, ketinggian, halaju, dan sebagainya, dalam masa nyata. Ia membolehkan pasukan tindak balas digerakkan sepantas mungkin.

Untuk mengesan dron liar, Aeroscope memintas isyarat radio yang dipancarkan antara dron dengan alat kawalan. Dengan data tersebut, ia akan membandingkan nombor siri dron dengan yang mereka ada dalam pengkalan data. Jika padan, pihak berkuasa boleh menghubungi tuan punya dron yang dikesan terbang liar.

Walau bagaimanapun, Aeroscope setakat ini hanya boleh mengesan dron berjenama DJI saja setakat ini.

Sumber: Bloomberg

BACA  1GB Percuma PKP: Pengguna Celcom terima secara automatik, tidak perlu tebus atau daftar