Jumlah hari semenjak PKP dilaksanakan

HARI

PKP bermula pada: 18 Mac, 2020

PKPP dijangka tamat dalam

HARI

PKPP dijangka ditamatkan pada 31 Aug, 2020

Ikuti liputan COVID‑19 kami di sini

Pasang RFID TnG Secepat Mungkin Kerana Caj RM35 Bakal Tiba

Touch ‘n Go RFID diperkenalkan dalam bulan Ogos 2018. Sejak itu, ribuan kereta telah pun dipasang dengan pelekat RFID yang membolehkan mereka melalui plaza tol dengan pantas.

Sejak diperkenalkan pihak TNG menyediakan pemasangan pelekat ini di seantero Semenanjung Malaysia tanpa sebarang bayaran. Anda Cuma perlu hadir ke titik panas yang tertentu untuk memasangnya. Tapi promosi itu bakal berakhir kerana selepas 15 Februari 2020, setiap pemasangan RFID akan dikenakan caj RM35.

Untuk yang sudah memasangnya, anda beruntung kerana berolehnya secara percuma. Tapi perlu diingatkan supaya anda menjaga pelekat itu sebaiknya kerana kalau ia rosak atas kecuaian sendiri, anda perlu membelinya pada harga yang disebut tadi.

Apa pendapat anda tentang bayaran ini? Adakah ia terlalu mahal untuk sekeping pelekat RFID?

Rujuk laman ini untuk ketahui pusat pemasangan berhampiran anda.

Kepada anda yang masih belum ketahui, TNG RFID ini disokong hampir di semua Lebuh Raya yang melalui Lembah Klang. Laluan yang masih belum disokong cumalah yang diselenggara oleh PLUS seperti NKVE, dan Lebuh Raya Utara Selatan.

Ia akan menolak baki TNG eWallet anda bila diperlukan ataupun anda boleh gunakan fungsi Pay Direct untuk tolak baki kad anda. Namun sehingga kini, masih belum ada fungsi untuk tambah nilai kad TNG terus daripada APP eWallet.

BACA  Diskaun 20% untuk pengguna RFID di Jambatan Pulau Pinang mulai 14 Julai