Jumlah hari semenjak PKP dilaksanakan

HARI

PKP bermula pada: 18 Mac, 2020

PKPP dijangka tamat dalam

HARI

PKPP dijangka ditamatkan pada 31 Aug, 2020

Ikuti liputan COVID‑19 kami di sini

RFID diaktifkan di 62 plaza tol terbuka bermula 1 Januari 2020

Bagi melancarkan lagi sistem pembayaran tol, Kementerian Kerja Raya (KKR) mengumumkan akan melaksanakan penggunaan teknologi RFID (Radio Frequency Identification) di 62 plaza tol bermula 1 Januari 2020. Ia melibatkan lebuhraya sistem tol terbuka bagi kenderaan kelas 1, menjadikan RFID satu lagi pilihan pembayaran secara elektronik selain kad Touch n Go dan SmartTag.

Sistem RFID telah diuji di plaza tol terpilih mulai tahun 2018 dan dikatakan mendapat respon positif dari pengguna lebuhraya. Sehingga kini, pengguna RFID telah mencecah lebih dari 830,000 orang.

Dengan menggunakan RFID, pengguna tol tidak lagi perlu berhenti untuk menyentuh kad di mesin pembaca. Tiada juga kos penyelenggaraan kerana pelekat RFID tidak menggunakan bateri, malah tambah nilai lebih mudah kerana boleh dibuat secara online.

Teknologi RFID menggunakan pelekat yang ditampal di kereta dan dihubungkan ke akaun Touch n Go eWallet pengguna. Pengguna hanya perlu memastikan baki eWallet mencukupi dan ia boleh ditambah nilai dengan mudah secara online, tidak perlu lagi berhenti atau mencari pusat tambah nilai.

Pelekat RFID di lampu

Bagi yang belum memasang pelekat RFID dan ingin berbuat demikian, boleh pergi ke mana-mana 130 pusat pemasangan seperti berikut:

Tambah KKR lagi, pelaksanaan RFID ini merupakan langkah awal ke arah pelaksanaan Sistem Kutipan Tol Tanpa Henti (Multi Lane Free Flow – MLFF) di lebuhraya. Ia adalah aspirasi kerajaan ke arah meningkatkan kualiti perkhidmatan bayaran tol di masa hadapan.

Dalam kenyataan sebelum ini, lebuhraya sistem tertutup PLUS akan menyokong RFID menjelang 1 April 2020.

Sumber: LLM

BACA  Game ini diperakukan FDA sebagai salah satu ubat merawat ADHD