Jumlah hari semenjak PKP dilaksanakan

HARI

PKP bermula pada: 18 Mac, 2020

PKPP dijangka tamat dalam

HARI

PKPP dijangka ditamatkan pada 31 Dec, 2020

Ikuti liputan COVID‑19 kami di sini

Tempahan Galaxy S20: Jangan Terkeliru Dengan Tawaran Digi

Kalau anda buka laman Digi untuk cari maklumat promosi tempahan awal Samsung Galaxy S20, anda tentu teruja dengan promo Digi PhoneFreedom 365.

Daripada iklan, anda boleh nampak:

  • RM0 upfront payment all year long
  • 0% Interest Rate all year long
  • FREE Phone Upgrade
  • 365 Phone Protection

Lihat pada frasa “RM0 upfront payment all year long”, sudah tentu idea yang datang adalah anda tak perlu bayar sesen sewaktu melanggannya di kaunter ataupun secara dalam talian. Ia adalah amalan biasa yang boleh anda temui pada Maxis Zerolution dan Celcom Easyphone.

Contoh tawaran Celcom
Contoh tawaran Maxis

Tapi, lain pula ceritanya dengan Digi PhoneFreedom 365. Jika anda cuba untuk lakukan tempahan, anda dapati yang ada upfront payment yang agak tinggi.

Di bahagian akhir proses tempahan, sebelum lakukan pembayaran, anda sebenarnya kena bayar fi yang dikenali sebagai “Device Advance Payment” sebanyak RM3,246 (Galaxy S20) dan sebulan bayaran pendahuluan bergantung pada pelan yang anda langgan.

Itu pun belum diambil kira Cukai Perkhidmatan dan Bayaran Penghantaran.

Walaupun Device Advance Payment katanya akan direbat masuk ke bil sebanyak RM135.25/bulan selama 24 bulan untuk Galaxy S20, celah mana benarnya frasa RM0 Upfront Payment?

Rupa-rupanya, RM0 Upfront Payment adalah untuk pelanggan yang layak sahaja, selepas proses saringan berjalan. Sepatutnya mereka perlu lebih telus dalam menyusun ayat pada tawaran mereka.

Ini bukanlah kali pertama Digi berdepan dengan masalah iklan yang meragukan.

Yang saya ingin puji tentang pascabayar Digi adalah ciri rollover data bulanan yang tak diguna. Ciri ini tiada pada pascabayar yang lain.

Layari laman rasmi produk untuk maklumat lanjut. Walau apapun, ini adalah rumusan tawaran tempahan awal Galaxy S20 daripada Digi.

BACA  Android 11 rasmi hari ini, meluncur keluar ke lebih banyak telefon pintar

Samsung Galaxy S20

Samsung Galaxy S20+