Jumlah hari semenjak PKP dilaksanakan

HARI

PKP bermula pada: 18 Mac, 2020

PKP dijangka tamat dalam

HARI

PKP dijangka ditamatkan pada 14 Apr, 2020

Ikuti liputan COVID‑19 kami di sini

Sebahagian penghasilan produk Apple akan dipindah ke luar China

Dengan penularan wabak COVID-19 dilihat tidak berkurangan, ia memberi kesan kepada bukan sahaja jualan malah penghasilan produk Apple. Untuk mengatasi masalah ini, Apple dilaporkan telah memindahkan penghasilan beberapa produk mereka dari China ke Taiwan.

Laporan dari Taiwan News memetik kenyataan Digitimes, Apple kini dalam usaha untuk mempelbagaikan lokasi penghasilan produk mereka akibat kesan wabak COVID-19. Apple mahu meningkatkan pengeluaran produk mereka di Taiwan secara berperingkat, sementara cuba mengekalkan hubungan baik dengan pembekal di China.

Dijangka sekurang-kurangnya 1/3 dari pengeluaran di China terpaksa direhatkan sepanjang suku pertama tahun ini dan hampir mustahil untuk mengembalikan tahap pengeluaran seperti biasa sebelum berakhirnya Februari. Ia juga dilihat agak mustahil untuk memulihkan tahap pengeluaran dalam masa 10 hari pertama bulan Mac.

Antara produk yang dipindahkan penghasilannya ke Taiwan ialah AirPods, iPad dan Apple Watch, menyertai MacBook Air dan MacBook Pro yang juga berpindah ke Taiwan lebih awal.

Awal minggu ini, Apple telah mengeluarkan kenyataan kepada pelabur bahawa mereka dijangka tidak dapat mencapai sasaran suku pertama 2020 yang ditetapkan lebih awal. Ini kerana penghasilan iPhone berhadapan masalah pengeluaran akibat kekangan di kilang. Selain itu, jualan di China juga berkurangan kerana semua Apple Store dan rakan niaga masih ditutup akibat penularan wabak COVID-19.

Sumber: Taiwan News, 9to5mac

BACA  Candy Crush beri nyawa tanpa had supaya anda duduk rumah