Jumlah hari semenjak PKP dilaksanakan

HARI

PKP bermula pada: 18 Mac, 2020

PKP dijangka tamat dalam

HARI

PKP dijangka ditamatkan pada 14 Apr, 2020

Ikuti liputan COVID‑19 kami di sini

Google Sedang Berusaha Masukkan GMS Dalam Produk Huawei

Sejak disenaraihitamkan kerajaan Amerika Syarikat pertengahan tahun lalu, perspektif pengguna terhadap produk Huawei, terutamanya telefon, sedikit tercalar. Sebahagian besarnya disumbangkan oleh ketiadaan Google Mobile Services (GMS) yang mengehadkan prestasi sebenar telefon Huawei.

Huawei Mate Xs, produk terbaru yang tiada GMS

Kedua-dua belah pihak, baik daripada Huawei dan Google berusaha untuk menyelesaikan perkara tersebut. Berita terbaharu daripada Google adalah kini, mereka giat memohon pengecualian terhadap embargo tersebut supaya GMS boleh dipasang pada produk Huawei.

Pengecualian sebegini tak mustahil boleh berlaku sebab Microsoft telah berjaya dalam hal tersebut pada penghujung tahun 2019. Hal ini disebabkan, apabila Microsoft windows tak boleh dipasang pada laptop Huawei, perolehan Microsoft jatuh menjunam kerana terutama dalam pasaran China disebabkan dua laptop yang laku keras Huawei tahun 2019 iaitu MateBook X Pro dan MateBook D, diedarkan bersama-sama sistem operasi Linux.

Di pihak Huawei, keberadaan GMS dalam produk mereka semakin hari semakin redundant kerana mereka sudahpun ada HMS. Berkemungkinan besar GMS daripada kaca mata mereka cumalah back-up sementara HMS diperkukuh.

Sebab mengapa mereka tak begitu risau adalah, penjualan produk telefon mereka seperit tak terkesan dek embargo tersebut, malahan meningkat.

Pengedaran Telefon Pintar 2019

Sumber: GSMArena

BACA  Pelancaran Huawei P40 boleh ditonton secara langsung di sini