Jumlah hari semenjak PKP dilaksanakan

HARI

PKP bermula pada: 18 Mac, 2020

PKPP dijangka tamat dalam

HARI

PKPP dijangka ditamatkan pada 31 Aug, 2020

Ikuti liputan COVID‑19 kami di sini

Bekas Ketua Pegawai Operasi Unifi dilantik pengurusan tertinggi Celcom

Celcom Axiata Berhad, baru-baru ini mengumumkan pelantikan Ketua Pegawai Operasi (COO) yang baru. Beliau ialah Imri Mokhtar, sosok yang tidak asing lagi dari Telekom Malaysia. Imri akan memulakan tugas di Celcom pada 1 Mei 2020.

Imri akan memimpin bahagian teknologi, transformasi digital, dan beberapa fungsi korporat dalam kumpulan sokongan. Ini termasuk operasi rangkaian, pemangkin digital, informasi teknologi (IT), transformasi perniagaan, pengurusan program, kawalselia, undang-undang, dan fungsi korporat lain dalam memacu kecemerlangan operasi di seluruh peringkat organisasi.

Imri memiliki pengalaman selama 24 tahun dalam industri telekomunikasi. Jawatan terakhir yang dipegang oleh Imri di TM adalah Ketua Pegawai Operasi (COO) di mana beliau bertanggungjawab dalam operasi perniagaan bagi unifi, TM ONE, kluster TM Global serta IT dan Rangkaian bagi Kumpulan TM. Pada satu masa, beliau pernah memangku jawatan Ketua Pegawai Eksekutif (CEO) Kumpulan TM daripada November 2018 hingga Jun 2019.

Imri bermula di TM pada tahun 1996, dan menyertai TM semula pada 2005. Beliau memegang beberapa jawatan di TM termasuk sebagai Naib Presiden, Pejabat Pengurusan Program dan Prestasi, dan Naib Presiden Eksekutif, Pelanggan. Pada tahun 2005, Imri berkhidmat dengan sebuah operator TV berbayar di Malaysia dan turut berpengalaman sebagai konsultan di sebuah firma konsultansi pengurusan global.

Imri merupakan graduan University College London dengan Ijazah Sarjana Muda Kejuruteraan (Kepujian Kelas Pertama) dan kemudian menamatkan program perniagaan dan kepimpinan di Cambridge Judge Business School dan Harvard Business School.

Mengulas berkenaan pelantikan tersebut, Idham Nawawi, CEO Celcom Axiata Berhad berkata, “Celcom melangkah ke tahun 2020 dengan iltizam untuk mengekalkan kedudukan kami dalam mendahului industri sebagai penyedia rangkaian terluas di Malaysia, serta aspirasi untuk menjadi Organisasi Digital yang Menginspirasi di Negara ini. Pelantikan ini sangat tepat pada masanya memandangkan kami sedang meletakkan fokus yang jelas ke arah Kecemerlangan Operasi dan memacu pertumbuhan melalui inovasi, pendigitalan, dan segmen perniagaan baru.

BACA  Celcom naik taraf kuota internet percuma untuk pelanggan pascabayar

“Sejajar dengan matlamat kami untuk menjadi pemangkin digital utama, pelantikan ini juga memperlihatkan usaha kami yang berterusan dalam menjadi sebuah syarikat berprestasi tinggi. Celcom terus komited untuk terus maju dan memimpin sempadan digital dalam menyediakan situasi ‘menang bersama’ seterusnya mewujudkan industri yang lebih mampan yang memberikan manfaat kepada rakyat, kerajaan dan ekosistem digital negara,” menurut Idham.