Jumlah hari semenjak PKP dilaksanakan

HARI

PKP bermula pada: 18 Mac, 2020

PKPP dijangka tamat dalam

HARI

PKPP dijangka ditamatkan pada 31 Dec, 2020

Ikuti liputan COVID‑19 kami di sini

Pemandu e-hailing turut terima bantuan tunai bersama pemandu teksi

Salah satu perkara yang diumumkan oleh Perdana Menteri di dalam Pakej Rangsangan Ekonomi Prihatin Rakyat hari ini, ialah pemberian tunai satu kali buat semua pemandu e-hailing. Mereka akan menerima sebanyak RM500 seorang.

Bantuan ini adalah pengumuman tambahan selepas kerajaan mengumumkan bayaran bantuan satu kali kepada pemandu teksi sebanyak RM600. Sebelum ini, Persatuan Pemandu Perkhidmatan E-Hailing Malaysia (Mehda) kecewa kerana pakej rangsangan ekonomi yang pertama, tidak menyenaraikan pemandu e-hailing sebagai penerima bantuan.

Bayaran bantuan ini akan diberikan kepada pemandu e-hailing dan pemandu teksi bermula 1 April 2020. Dijangka sebanyak 120,000 pemandu e-hailing akan menerima bantuan ini dengan peruntukan sebanyak RM60 juta.

Disebabkan orang ramai tidak dibenarkan keluar melainkan perkara penting, pendapatan harian pemandu e-hailing terjejas teruk. Bantuan ini sedikit sebanyak dapat meringankan beban mereka, di samping pendapatan harian yang menurun jika mereka masih menjalankan kerja seperti biasa.

BACA  Kerajaan turunkan harga siling topeng muka 3-lapis kepada 70sen