Jumlah hari semenjak PKP dilaksanakan

HARI

PKP bermula pada: 18 Mac, 2020

PKPP dijangka tamat dalam

HARI

PKPP dijangka ditamatkan pada 31 Mac, 2021

Ikuti liputan COVID‑19 kami di sini

Diskaun sehingga 50% untuk penggunaan elektrik selama 6 bulan

Pada pengumuman pakej rangsangan ekonomi kedua, Perdana Menteri mengumumkan diskaun sebanyak 15% untuk sektor pelancongan dan hanya 2% untuk sektor komersial, industri, pertanian dan isi rumah bagi Semenanjung Malaysia. Dalam pakej prihatin hari ini, diskaun ini ditambah.

Mulai 1 April, sebagai tambahan kepada diskaun sedia ada sebelum ini, semua pengguna elektrik di Semenanjung Malaysia akan menerima diskaun berperingkat antara 15% hingga 50% sebulan, berdasarkan penggunaan kadar elektrik. Kiraan kadar diskaun adalah seperti berikut:

  • 200 kilowatt pertama – diskaun 50%
  • 201 hingga 300 kilowatt – diskaun 25%
  • 301 hingga 600 kilowatt – diskaun 15%

Diskaun ini akan berkuatkuasa bermula dari bil bulan April sehingga September, selama 6 bulan. Pengguna isi rumah akan turut menikmati diskaun 2% bersama diskaun yang diumumkan dalam pakej rangsangan ekonomi ini.

Perkara ini amat dialu-alukan memandangkan orang ramai terpaksa duduk di rumah sepanjang Perintah Kawalan Pergerakan, menjadikan penggunaan elektrik lebih tinggi dari biasa. Jadi, terus duduk di rumah agar kita dapat menghentikan penularan wabak COVID-19 di Malaysia.

BACA  ADUN Bukit Gasing gesa kerajaan tubuhkan badan pemantau selepas insiden J&T Express