Jumlah hari semenjak PKP dilaksanakan

HARI

PKP bermula pada: 18 Mac, 2020

PKPP dijangka tamat dalam

HARI

PKPP dijangka ditamatkan pada 31 Aug, 2020

Ikuti liputan COVID‑19 kami di sini

Netflix Malaysia turunkan kualiti penstriman untuk kurangkan beban rangkaian

Banyak negara di seluruh dunia telah mengarahkan rakyat agar duduk di rumah dan tidak keluar, untuk mengekang penularan wabak COVID-19. Kerana itu, lebih banyak orang meluangkan masa di internet terutama sekali menonton video dan ia telah meningkatkan penggunaan data melebihi kebiasaan.

Salah satu dari platform penstriman video popular, Netflix telah melaksanakan kemaskini yang mengurangkan beban pada rangkaian sebanyak 25%. Menurut Netflix, pengguna masih dapat menonton kandungan dalam julat resolusi yang mereka langgan (sehingga Ultra HD).

Netflix menerangkan, pengurangan beban ini dicapai dengan membuang jalur strim tertinggi. Bermakna, akan ada sedikit penurunan kualiti pada semua jenis resolusi yang disokong. Tambah Netflix lagi, hanya mereka yang benar-benar teliti dalam kualiti video dapat mengesan penurunan kualiti ini.

Perkara ini dilaksanakan sebagai balasan kepada permohonan Kesatuan Eropah (EU) yang meminta syarikat telekomunikasi menguruskan permintaan terhadap pengunaan rangkaian yang di luar jangkaan. Ia mula dilaksanakan di Itali dan Sepanyol, diikuti negara-negara Eropah yang lain serta United Kingdom.

Tetapi hari ini, tepat jam 12 tengah malam tadi, Netflix Malaysia telah mula melaksanakan format pengurangan bebanan ini. Naib Presiden, Penghantar Kandungan Netflix iaitu Ken Florance menerangkan:

“Berhadapan krisis ini, kami telah membangunkan satu cara untuk mengurangkan trafik Netflix di rangkaian telekomunikasi sebanyak 25% sambil mengekalkan kualiti perkhidmatan kami. Oleh itu, pengguna akan terus mendapatkan kualiti yang disertakan dalam pelan yang dilanggan – sama ada Ultra Tinggi, Tinggi atau Definisi Standard. Kami percaya bahawa ini akan memberi kelegaan yang besar kepada kesesakan rangkaian dan akan dilaksanakan di Malaysia untuk 30 hari akan datang.”

Anda juga pelanggan Netflix? Adakah anda dapat merasakan pengurangan kualiti semasa menonton kandungan Netflix? Setujukah anda dengan langkah yang diambil Netflix ini untuk memastikan strim sentiasa lancar, atau anda mahu kualiti kekal tinggi walau terdapat kesesakan rangkaian?

BACA  Maklumat terkini COVID-19 boleh didapati di WhatsApp KKM

Sumber: Netflix