Jumlah hari semenjak PKP dilaksanakan

HARI

PKP bermula pada: 18 Mac, 2020

PKPP dijangka tamat dalam

HARI

PKPP dijangka ditamatkan pada 31 Aug, 2020

Ikuti liputan COVID‑19 kami di sini

Harga petrol menjunam lagi di waktu tidak dapat digunakan

Harga petrol di Malaysia terus turun apabila Kementerian Perdagangan Dalam Negeri dan Hal Ehwal Pengguna (KPDNHEP), hari ini mengumumkan harga runcit petroleum bagi minggu 4 April hingga 10 April 2020. Kedua-dua petrol RON95 dan RON97 turun lapan sen manakala diesel turun 10sen.

Kali terakhir RON97 berada di bawah RM1.60/liter ialah pada Julai 2005 di mana ia dinaikkan kepada RM1.62/liter dari RM1.52/liter. Petrol RON95 pula diperkenal pada tahun Mei 2009 pada harga RM1.75/liter bagi menggantikan petrol RON92.

Sumber: Astro Awani

Penurunan harga bahan bakar dunia mempengaruhi harga mingguan petroleum di Malaysia. Kejatuhan mendadak ini berlaku akibat perang harga di antara Arab Saudi dan Russia, yang tidak mahu mengalah malah meningkatkan pengeluaran minyak mereka, sekaligus melambakkannya di pasaran. Ia ditambah lagi dengan penggunaan petrol yang berkurangan secara ekstrem akibat perintah kawalan pergerakan di seluruh dunia. Apabila permintaan berkurangan dan bekalan melebihi, maka harga pun jatuh.

Tidak mustahil harga petroleum akan terus menurun jika Arab Saudi dan Russia tidak memperlahankan pengeluaran minyak mereka. Perkara ini sedikit sebanyak boleh merugikan perniagaan terutama untuk negara pengeluar minyak yang kecil, termasuk Malaysia.

Sumber: KPDNHEP

BACA  LG Velvet, telefon 5G dengan trikamera raindrop dan pemproses Snapdragon 765