Jumlah hari semenjak PKP dilaksanakan

HARI

PKP bermula pada: 18 Mac, 2020

PKP dijangka tamat dalam

HARI

PKP dijangka ditamatkan pada 9 Jun, 2020

Ikuti liputan COVID‑19 kami di sini

PKP: Kedai hardware dan binatang peliharaan antara yang boleh dibuka 2 hari seminggu

Bila lama duduk di rumah, pasti banyak perkara mahu dilakukan seperti membaiki paip, sinki, lampu, dapur dan banyak lagi. Tetapi Perintah Kawalan Pergerakan (PKP) pada awalnya, melarang pembukaan premis perniagaan yang bukan keperluan utama, mengakibatkan banyak kedai seperti kedai perkakas tidak dibuka.

Tetapi untuk fasa kedua PKP yang bermula dari 1 April, pelbagai kedai lain dibenarkan untuk beroperasi selama 2 hari seminggu. Perkara ini disenaraikan di dalam ruangan soalan lazim (FAQ) Majlis Keselamatan Negara.

Di dalam muka surat terakhir, antara perniagaan yang dibenarkan beroperasi ini adalah kedai menjual baja & racun, kedai perkakas (hardware), kedai haiwan makanan peliharaan dan alat tukar ganti.

Beberapa pihak berkuasa tempatan telah membuat pengumuman berkaitan peraturan baharu ini. Antaranya ialah Majlis Perbandaran Kuala Langat, Majlis Perbandaran Selayang dan Majlis Bandaraya Shah Alam. Kedai-kedai yang dinyatakan tadi, dibenarkan dibuka pada hari Isnin dan Khamis, dari pukul 8 pagi hingga 4 petang sahaja.

Di Perak, kerajaan negeri turut mengumumkan perkara yang sama, memberi kebenaran untuk kedai yang dibenarkan beroperasi untuk dibuka pada hari Isnin dan Khamis, dari pukul 8 pagi hingga 4 petang. Berbeza pula dengan Majlis Bandaraya Seberang Perai, waktu operasi yang dibenarkan lebih singkat iaitu dari pukul 8 pagi hingga 2 petang sahaja.

Buat masa ini, Dewan Bandaraya Kuala Lumpur dan Majlis Bandaraya Petaling Jaya dilihat masih belum membuat pengumuman berkenaan peraturan baru ini.

Selain dari kebenaran di atas, semua kedai makan, kedai runcit, supermarket serta stesen petrol, dibenarkan untuk beroperasi dari pukul 8 pagi hingga 8 malam sahaja. Perkhidmatan teksi dan e-hailing pula, hanya boleh beroperasi dari pukul 6 pagi hingga 10 malam.

Sumber: MKN

BACA  Lebih 30 Ribu Orang Tonton Kursus Percuma Penyediaan Bahan Multimedia Yang Diadakan KPM