Google Chrome 81: Ini Senarai Pembaharuan Yang Dilakukan

Kalau anda pergi ke ruangan Setting pelayar Chrome, anda akan dapati terdapat kemas kini veris 81 kepada Google Chrome. Hari ini Google telah menerbitkan kemas kini itu seantero platform, daripada Windows, Mac, Linux, hinggalah Android dan iOS.

Sebagai pelayar web paling banyak digunakan atas muka bumi ini, tentu sekali penambahbaikan ini akan memberi kesan di seluruh dunia.

Berikut adalah kemas kini Chrome 81 yang boleh anda temui.

  1. Sokongan NFC untuk pelayar mudah alih. Salah satu contoh kegunaan fungsi ini adalah untuk menarik keluar maklumat daripada Internet contohnya maklumat tentang bahan pamera di muzium, pas masuk sesuatu acara, dan sebagainya.
  2. Sokongan AR diperluas. Sejak Chome 79 lagi ia telah menyokong API WebXR Device. Tapi untuk kali ini , ia diperluas kepada API WebXR Hit Test, komponen yang bolehkan objek 3D diletakkan dalam dunia sebenar menggunakan kamera telefon.
  3. APP Icon Badging kini stabil – ini adalah fungsi serupa seperti paparan mesej baru pada ikon WhatsApp telefon anda, tapi ini dalam pelayar web. Antara kegunaan praktikalnya dalah untuk memberitahu pengguna yang sudah tiba gilirannya dalam sesuaut permainan dalam talian.
  4. API Media Session kini paparkan jejak – kini, jika anda mainkan muzik terus melalui Chrime, ada progress bar macam anda mainkan di Spotify untuk mudahkan anda pergi ke depan ataupun ke belakang semasa mendengar.

Selain empat kemas kini utama itu, terdapat pelbagai lagi pembaharuan halus yang khas untuk pembangun kandungan web.

Pembangun Chrome juga mengumumkan yang mereka melangkau versi 82 sebalknya menghimpunkan kemas kini 82 ke dalam kemas kini 83 yang dijadualkan dilancarkan kepada orang ramai pada 19 Mei 2020.