Jumlah hari semenjak PKP dilaksanakan

HARI

PKP bermula pada: 18 Mac, 2020

PKPP dijangka tamat dalam

HARI

PKPP dijangka ditamatkan pada 31 Dec, 2020

Ikuti liputan COVID‑19 kami di sini

Rekaan iPhone 12 digambarkan inspirasi gabungan iPad Pro dan iPhone 5

Kemunculan model terbaharu iPhone merupakan antara yang dinantikan terutama dalam peminat jenama itu. Baru sahaja melancarkan model Iphone SE pada 15 April 2020, maklumat tentang rekaan iPhone 12 pula sudah mula tersebar.

Berdasarkan perkongsian di Twitter pereka telefon, Jonas Daehnert, fizikal iPhone 12 difahamkan berbeza berbanding rekaan sama yang ditampilkan sejak tiga generasi dari iPhone X. Dikhabarkan rekaannya merupakan insiprasi daripada gabungan iPad Pro dan iPhone 5.

Seperti yang digambarkan Deahnert, iPhone 12 bakal mempunyai kuadkamera belakang. Bentuk kameranya masih sama seperti Iphone 11 tetapi dengan penambahan lensa yang difahamkan merupakan sensor LiDAR.

Perbezaan juga dapat dilihat di bahagian hadapan peranti dengan skrin lebih luas, 6.7” dan jarak bezel lebih nipis, 0.9mm. Walau bagaimanapun, rekaan takuk di bahagian atas masih sama seperi tiga generasi iPhone sebelum ini. Namun, khabarnya lebih kecil. Rekaan sisinya yang rata juga, bakal mengingatkan pengguna dengan iPhone 5.

Terdapat banyak perkongsian berhubung iPhone 12. Ada yang mengatakan bahawa peranti ini bakal menggunakan chipset Apple A14, skrin OLED dengan kelajuan 120Hz dan juga menyokong rangkaian 5G.

Walau bagaimanapun, ada yang mengatakan bahawa rekaan yang tersebar hanyalah 70 peratus daripada bentuk sebenar model terbaru dari iPhone itu. Belum ada tarikh yang pasti untuk kemunculan iPhone 12 di pasaran. Kebiasaannya telefon baharu iPhone dilancarkan sekitar September, tetapi tahun ini mungkin akan ditangguhkan berikutan pandemik COVID-19.

Bagi mereka yang sentiasa naik taraf telefon ke model baharu iPhone, sudah boleh mula menyimpan duit. Mungkin hujung tahun ini atau awal tahun 2021 pengguna akan bersua dengan iPhone 12.

Sumber: Forbes, GSM Arena

BACA  Facebook takut dengan pengguna iOS 14, ini sebabnya