Jumlah hari semenjak PKP dilaksanakan

HARI

PKP bermula pada: 18 Mac, 2020

PKPP dijangka tamat dalam

HARI

PKPP dijangka ditamatkan pada 31 Aug, 2020

Ikuti liputan COVID‑19 kami di sini

TM pasang EWAR di MAEPS, permudah urusan kesan suhu 15 orang sekaligus

Susulan penghasilan peralatan inovatif yang dikenali sebagai Early Warning, Alert & Response (EWAR), Telekom Malaysia Berhad (TM) telah memasang kamera terma itu di Pusat Kuarantin dan Rawatan COVID-19 Berisiko Rendah, Taman Ekspo Pertanian Malaysia Serdang (MAEPS).

Inovasi yang dibangunkan oleh TM Research & Development (TM R&D) itu, berupaya mengukur dan mengesan individu mempunyai suhu badan yang tinggi di tempat tumpuan ramai.

Ketua Pegawai Eksekutif TM R&D, Dr Sharlene Thiagarajah berkata pemasangan kamera terma COVID-19 di Pusat Kuarantin dan Rawatan COVID-19 Berisiko Rendah, MAEPS akan membantu memudahkan urusan pasukan perubatan dan barisan hadapan untuk melakukan saringan tanpa sentuhan sekali gus meningkatkan kecekapan operasi di pusat berkenaan. 

Ia juga boleh dikendalikan dan boleh dipantau oleh jumlah petugas yang minimum. Oleh yang demikian, pasukan perubatan boleh memberi tumpuan untuk memberikan rawatan yang diperlukan kepada para penghuni di pusat tersebut.

EWAR juga telah dibangunkan dengan fungsi ketepatan lebih tinggi berbanding alat pengesanan termometer biasa. Hal ini menjadikan proses saringan lebih efektif dan tidak memerlukan proses berulang kali untuk melakukan saringan. Ia berupaya mengesan suhu badan antara 10 ke 15 orang individu sesaat secara serentak.

Sementara itu, Dr. Md Anuar Abd Samad @ Mahmood, Pengarah Pusat Kuarantin bagi COVID-19 Berisiko Rendah di MAEPS berkata, pemasangan EWAR amat bertepatan dengan keperluan semasa di pusat itu dalam usaha untuk mengekang wabak COVID-19.

Untuk maklumat lanjut tentang EWAR boleh rujuk artikel sebelum ini atau ke laman web TM R&D.

Selaian Di pusat kuarantin, EWAR perlu dipasang di pasaraya juga. Mungkin ia boleh bantu untuk pantau suhu badan pelanggan dan pada masa sama tak perlu nak kesan suhu seroang demi seorang.

BACA  Video Shot on iPhone ini promosikan video menegak