Jumlah hari semenjak PKP dilaksanakan

HARI

PKP bermula pada: 18 Mac, 2020

PKPP dijangka tamat dalam

HARI

PKPP dijangka ditamatkan pada 31 Aug, 2020

Ikuti liputan COVID‑19 kami di sini

Hospital Sungai Buloh Jadi Pertama Di ASEAN Gunakan Remdesivir Untuk Rawat COVID-19

Seorang pesakit COVID-19 yang sedang dirawat di Hospital Sungai Buloh akan jadi yang pertama di ASEAN mengambil umbat Remdesivir dan sekaligus memulakan uji kaji KKM terhadap penggunaan unbat berkenaan dalam rawatan.

Selain pesakit tersebut, KKM juga mengumumkan telah mulakan proses mengenal pasti pesakit yang ingin menjalani ujian klinikal sedemikian di seluruh negara.

Pengarah Kesihatan Malaysia, Dr. Noor Hisham Abdullah – sumber

Di seluruh negara, 100 orang pesakit akan diletakkan dalam fasa ujian klinikal dan dikendalikan KKM bagi pihak Organisasi Kesihatan Sedunia (WHO).

Apabila ditanya berapa lama ujian ini akan mengambil masa, KKM memaklumkan yang berkemungkinan besar 6 bulan diperlukan untuk mereka menilai keberkesanan Remdesivir untuk basmi COVID-19 dalam badan.

Remdesivir adalah ubat jenis antiviral berspektrum luas. Spektrum luas bermakna, ia tidak spesifik kepada satu virus sahaja, sama seperti antibiotik. Ia dibangunkan oleh syarikat biofarma A.S yang bernama Gilead Sciences.

Asalnya, Remdesivir dibangunkan untuk melawan virus Ebola dam Marburg tapi didapati tidak berkesan. Ubat itu juga pernah diuji untuk membasi SARS dan MERS, namun sehingga kini, ia masih belum dapat pengesahan daripada mana-mana pihak berkuasa kesihatan tentang keberkesanannya.

Antara kesan sampingan Remdesivir adalah seperti kegagalan sistem pernafasan, kegagalan organ penting, dan ketakslesaan pada sistem pencernaan.

Sumber: NST

BACA  SKMM hentikan perkhidmatan APP Gerak Malaysia pada 31 Julai 2020