Jumlah hari semenjak PKP dilaksanakan

HARI

PKP bermula pada: 18 Mac, 2020

PKPP dijangka tamat dalam

HARI

PKPP dijangka ditamatkan pada 31 Dec, 2020

Ikuti liputan COVID‑19 kami di sini

PKP: Syarikat akan diarah tutup operasi walaupun hanya seorang pekerja dijangkiti COVID-19

Kerajaan akan mengarahkan mana-mana syarikat, firma atau pemaju untuk menghentikan atau menangguhkan sementara operasi mereka sekiranya didiapati gagal mematuhi prosedur operasi standard (SOP) atau terdapat kakitangan yang dijangkiti virus COVID-19.

Menurut Menteri Kanan (Kluster Keselamatan) Datuk Seri Ismail Sabri Yaakob, setiap majikan perlu prihatin dengan keadaan kesihatan dan amalan SOP pencegahan COVID-19 dalam kalangan pekerja. Ia bagi mengelakkan wujud kluster baru sehingga menyebabkan operasi terpaksa dihentikan. Arahan penutupan akan dikenakan walaupun hanya seorang pekerja yang disahkan positif COVID-19.

Baru-baru ini, Lembaga Pembangunan Industri Pembinaan Malaysia (CIDB), telah bertindak menutup satu projek pembinaan di  Jalan Ampang kerana gagal membuat ujian saringan kesihatan COVID-19 ke atas pekerja binaan mereka.

Projek pembinaan itu didiapati gagal menjalankan kewajipan sebagai kontraktor berdaftar mengikut peraturan di bawah Seksyen 34B (1)(b) Akta Lembaga Pembangunan Industri Pembinaan Malaysia 1994 (Akta 520).

Terdahulu, Ketua Pengarah Kesihatan, Datuk Dr. Noor Hisham Abdullah turut memaklumkan bahawa premis atau lokasi kerja yang dikesan mempunyai jangkitan COVID-19 selepas dibenarkan beroperasi semasa Perintah Kawalan Pergerakan Bersyarat (PKPB) akan terus ditutup, selain diletakkan sebagai kawasan Kawalan Perintah Pergerakan Diperketatkan (PKPD).

Majikan yang meneruskan operasi semasa PKPB, pastikan patuhi SOP dan pada masa sama pantau kesihatan pekerja. Jika ada yang kurang sihat atau menunjukkan tanda jangkitan COVID-19, pastikan mereka diarahkan berehat di rumah atau mendapatkan rawatan lanjut.

Sumber: Malay Mail, Berita Harian, CIDB

BACA  Laptop prestasi tinggi Razer Blade dan Blade Pro, mula dijual di Malaysia