Jumlah hari semenjak PKP dilaksanakan

HARI

PKP bermula pada: 18 Mac, 2020

PKPP dijangka tamat dalam

HARI

PKPP dijangka ditamatkan pada 31 Aug, 2020

Ikuti liputan COVID‑19 kami di sini

Kemaskini iPhone ke iOS 13.5 untuk Face ID bersama topeng muka lebih pantas

Di waktu penularan COVID-19 ini, salah satu perkara penting yang harus dilakukan ialah pemakaian topeng muka di khalayak ramai. Bagaimanapun, perkara ini memberi masalah kepada pengguna iPhone yang menggunakan Face ID sebagai cara keselamatan biometrik.

Hari ini, Apple telah melepaskan kemaskini iOS 13.5 di mana ia akan membuatkan pengecaman wajah Face ID lebih mudah, walaupun memakai topeng muka.

Dengan iOS 13.5, ia akan membenarkan pembukaan kunci skrin dengan lebih pantas apabila membenarkan pengguna untuk terus memasukkan Passcode apabila skrin terkunci disapu ke atas. Sebelum ini, ia akan cuba mengimbas wajah pengguna beberapa kali sebelum membenarkan Passcode dimasukkan.

Selain memudahkan cara membuka kunci skrin, kemaskini terbaru ini juga memperkenalkan Exposure Notification API untuk menyokong aplikasi pengesanan COVID-19 oleh pihak berkuasa kesihatan tempatan. Ia juga kini datang dengan fungsi mengawal saiz video semasa membuat panggilan Group Facetime.

Jika kemaskini iOS 13.5 tidak dimuat turun secara automatik, anda boleh melakukannya secara manual dengan pergi ke Settings > General > Software Update.

Sumber: The Verge

BACA  Telefon gaming terbaru Lenovo ada kamera pop-up tepi dan pengecas 90W