Jumlah hari semenjak PKP dilaksanakan

HARI

PKP bermula pada: 18 Mac, 2020

PKPP dijangka tamat dalam

HARI

PKPP dijangka ditamatkan pada 31 Aug, 2020

Ikuti liputan COVID‑19 kami di sini

Hantar semua gambar dan video Facebook ke Google Photos kini dibuka untuk semua

Pada hujung tahun lepas, Facebook telah memperkenalkan satu fungsi yang membenarkan semua koleksi gambar dan video pengguna di Facebook, disimpan ke dalam Google Photos. Pada pengumuan awal tersebut, ia hanya boleh digunakan di Irelend. Sedikit demi sedikit selepas itu, ia diluaskan lagi ke beberapa negara lain.

Kini Facebook mengumumkan fungsi ini boleh digunakan oleh semua penggunanya, tidak lagi terhad kepada beberapa negara. Dengan ini, penguna Facebook boleh menyimpan semua gambar dan video mereka, ke dalam Google Photos.

Cara untuk menggunakannya adalah seperti berikut:

  1. Selepas daftar masuk akaun Facebook anda, pergi ke ‘anak panah ke bawah’ yang terdapat di bahagian sudut kiri atas menu, dan pilih “Settings“.
  2. Pilih tab yang tertulis “Your Facebook Information“.
  3. Pilih pada “Transfer a copy of your Photos or Videos

Selain Google Photos, Facebook juga merancang untuk meluaskan lagi fungsi ini kepada penyedia storan awan yang lain, yang menyertai projek “Data Transfer Program”. Projek ini telah bermula pada tahun 2018 dan disertai oleh Google, Facebook, Microsoft dan Twitter. Kemudian ia disertai oleh Apple pada tahun 2019. Kita mungkin dapat melihat sokongan Apple iCloud dan Microsoft OneDrive selepas ini.

Sumber: The Verge, Facebook

BACA  Servis VPN Mozilla lepasi fasa beta dan kini ditawarkan di Malaysia