Jumlah hari semenjak PKP dilaksanakan

HARI

PKP bermula pada: 18 Mac, 2020

PKPP dijangka tamat dalam

HARI

PKPP dijangka ditamatkan pada 31 Dec, 2020

Ikuti liputan COVID‑19 kami di sini

PKPP: Solat Jumaat di negeri Selangor disambung semula 12 Jun 2020

Selepas pengumuman Mufti Wilayah Persekutuan berkaitan aktiviti Solat Jumaat di kawasan tersebut, kerajaan negeri Selangor turut mengeluarkan arahan yang hampir sama. Berdasarkan titah Sultan Selangor, baginda telah berkenan agar masjid dan surau di sekitar negeri Selangor dibuka secara berperingkat.

Bermula 12 Jun 2020, aktiviti Solat Fardhu berjemaah dan Solat Jumaat akan disambung semula namun ada beberapa garis panduan yang perlu dipenuhi. Yang pertama ialah, Solat Jumaat boleh diadakan dalam jemaah bersaiz 40 orang tidak termasuk Pegawai dan Ahli Jawatankuasanya.

40 orang yang terpilih akan menerima jemputan, menurut arahan, menerusi kad. Individu yang tidak dijemput boleh melaksana Solat Zohor ditempat masing-masing tanpa masalah.

Tentang Solat Fardhu, bukan semua waktu solat dibenarkan ditunaikan secara berjemaah. Yang dibenarkan ialah tiga waktu iaitu Subuh, Maghrib, dan Isyak.

Semua aktiviti Masjid dan Surau sepanjang PKPP ini perlu mematuhi garis panduan yang diterbitkan JAIS. Pegawai serta ahli jawatankuasa Masjid diberi kuasa penuh untuk menguatkuasakan garis panduan tersebut.

Sumber: Bernama

BACA  Tidak perlu mendaftar MySejahtera jika mengisi minyak sahaja