Android TV bersaiz pemacu kilat Mi TV Stick muncul seketika di AliExpress & Gearbest

Xiaomi dijangka akan memperkenalkan produk baru dalam kategori peralatan penstriman. Ia adalah Mi Box dalam versi kompak. Saiznya sangat kecil, sekecil pemacu kilat dalam poket anda, tapi membawakan ciri-ciri Mi Box yang boleh anda nikmati sekarang dengan beberapa kompromi.

Mi Stick TV dikesan disenaraikan dalam laman Gearbest dan AliExpress walaupun Xiaomi masih belum umumkan tarikh pelancaran sebenarnya. Tapi produk yang disenaraikan di sana miliki harga yang ketara bezanya.

Yang disenaraikan di AliExpress berharga USD49 (RM210) manakala Gearbest ada senaraikan Mi TV Stick pada harga USD133 (RM569). Walaupun rupa fizikal antara mereka sama, tapi spesifikasinya berbeza.

Yang lebih murah diperkasa SoC berasaskan Cortex-A53, RAM 1GB, dan storan dalaman 8GB. Ia hanya boleh output-kan video dalam resolusi FHD sahaja.

Varian yang lebih mahal katanya diperkasa SoC Amlogic S905Y2 yang lebih premium dan ia bergandingan dengan RAM 2GB serta storan 8GB. Sekiranya anda ada set TV 4K, pemacu ini boleh keluarkan kandungan pada resolusi 4K.

Kedua-dua produk ini mendukung Android TV 9.0 dan hadir bersama alat kawalan Bluetooth yang rupanya seperti Mi Box S.

Sumber: XDA Developers